Početna » САОПШТЕЊЕ ПАЛАНАЧКОГ ДОМА ЗДРАВЉА ПОВОДОМ ПОКУШАЈА ИЗНОШЕЊА НЕИСТИНА НА РАЧУН ОВЕ УСТАНОВЕ

САОПШТЕЊЕ ПАЛАНАЧКОГ ДОМА ЗДРАВЉА ПОВОДОМ ПОКУШАЈА ИЗНОШЕЊА НЕИСТИНА НА РАЧУН ОВЕ УСТАНОВЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Уназад дужи период, на друштвеним мрежама и у медијима, видимо бројне покушаје изношења неистина на рачун Дома здравља Смедеревска Паланка, а  то што се то чини и по питању најбаналнијих ствари, може да потврђује претпостављену лошу намеру коју појединци, а међу њима и поједини запослени у овој установи, имају према Дому здравља.Оправдано сумњамо да се појединци користе оваквим средствима како би дезавуисали Дом здравља Смедеревска Паланка, те тако ставили у сенку све позитивне вести о резултатима које је постигао Дом здравља Смедеревска Паланка уназад две године, од када се и општина Смедеревска Паланка активније укључила у унапређење примарне здравствене заштите.

Већина „оптужби“ познатих и непознатих појединаца (скривених иза лажних профила на друштвеним мрежама) односе се на Извештај Државне ревизорске институције која је вршила ревизију пословања Дома здравља за 2020. и 2021. годину.

Према извештају Државне ревизорске институције, дом здравља је једна од најбоље рангираних здравствених установа, упркос томе што постоје процедурални пропусти у раду. Овакви пропусти најчешће настају услед сталне измене законских прописа у области финасијског пословања, па је некада за примену тих прописа потребно прилагођавање.

Улога извештаја је искључиво саветодавна и све сугестије у промени начина пословања на нивоу дома здравља имају форму препорука, а извештај ДРИ свакако није негативан. Напротив, за нас су препоруке веома битне, јер нам помажу да усвојимо новине и финансијско рачуноводственој области.

У току самог поступка ревизије ДРИ даје мере које треба предузети како би се пословање унутар дома здравља свело на оквир доброг финансијског пословања. Ово истичемо из разлога што је читав низ мера предочених дому здравља импленентиран управо у току поступка ревизије и већину препорука смо већ применили.

Са стручног аспекта, извештај Државне ревизорске институције за дом здравља не само да није коначан, него и спада у ред такозваних модификованих извештаја. Овакав извештај значи да је дом здравља у својим финансијским извештајима истинито и објективно приказао пословање, те да ће, стручно речено уз корекције одређених позиција са аспекта рачуноводства и процедура, коначна реч Државне ревизије највероватније бити позитиван извештај. Све установе коригују свој рад на основу препорука ревизије и то је јадан сасвим уобичајен процес.

Овај извештај, свакако, нема елементе кривичне одговорности и злоупотребе. Читајући извештај не наилази се на делове преварних радњи, па је у том смислу реч ДРИ далеко од тога да је у дому здравља неко трпао себи новац у џеп, или било шта урадио зарад личне добити. Реч је искључиво о процедуралним пропустима у раду.

У јавности се пречесто појављују и лажни наводи запослене у дому здравља, медицинског техничара Славице Тацковић, да јој за одређен период радног стажа нису уплаћени доприноси, иако јој је више пута на састанцима са менаџментом установе предочени докази да њене тврдње нису истините. Ускоро ће Дом здравља Смедеревска Паланка на захтев заинтересованих грађана, а по основу Закона о доступности информација од јавног значаја, објавити све податке о запосленој Славици Тацковић, која је радник Дома здравља Смедеревска Паланка, по питању њеног радног односа у дому здравља, јер сматрамо да је било доста неистинитог информисања јавности, а нашег стрпљивог ћутања.

Дошло је време истине. И то АПСОЛУТНО ЈАВНЕ.

Пошто се према нашим информацијама очекују нови атаци на директора Дома здравља Смедеревска Паланка као и на сам Дом здравља, УНАПРЕД ИЗЈАВЉУЈЕМО да нећемо реаговати на њих, те да директор позива финансијску и сваку другу врсту инспекције, да провери све његове приходе и имовину у претходних петнаестак година, унапред тврдећи да су сви његови приходи по питању медицине и пчеларства којим се бави као хобијем, АПСОЛУТНО ЈАВНИ И ЛЕГАЛНИ, И ДА СУ ПРОШЛИ ПРЕКО ЊЕГОВОГ РАЧУНА У БАНЦИ, И НА СВЕ ЈЕ ПЛАЋЕН ПОРЕЗ, те да захтева од инспекције да провери његове рачуне у банци за све те године, и упореди их са његовом имовином и имовином његове породице, јер су му се огадиле прозаичне, злонамерне, и више него вероватно политички мотивисане оптужбе.

Према томе, Дом здравља Смедеревска Паланка убудуће неће давати посебне изјаве поводом ових питања, већ ће само објавити судске пресуде када буду донете и постану правоснажне, јер се све ово дефинитивно мора завршити на Суду, пошто је некоректност (најблаже речено) превазишла границе толерантног.

Јавно молимо појединце укључене у нападе на ову важну здравствену установу да почну да у јавност износе искључиво тачне информације, никако неистине или полуинформације, да не наносе више штету грађанима општине Смедеревска Паланка, те да почну мало више да брину о јавном интересу, јер се јавни интерес брани искључиво ИСТИНОМ.

За менаџмент Дома здравља Смедеревска Паланка
в.д. директор др мед. Милан С. Матејић

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept