Početna » САВЕТ ЂАЦИМА КАКО ДА ОДАБЕРУ ПРЕДМЕТ ЗА ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ

САВЕТ ЂАЦИМА КАКО ДА ОДАБЕРУ ПРЕДМЕТ ЗА ПОЛАГАЊЕ МАЛЕ МАТУРЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Садашњи основци требало би да имају лакшу, или бар једноставнију малу матуру. Ученици ће се изјашњавати за један предмет на трећем тесту од досадашњих пет. Милан Пашић, помоћник министра просвете саветује родитеље и ученике да ураде комбиноване тестове од последњих пет година и да онда сагледају из ког предмета су остварили најбоље резултате.

Гостујући у Београдској хроници на РТС Пашић је рекао да је објављен извештај о резултатима малих матураната, који су сада прва година и коју показују да су у односу на претходне генерације незнатно слабији из одређених предмета.

Према његовим речима, на пробном тесту одржаном 15. јуна ове године, ђаци су најчешће бирали биологију, географију, хемију, историју, а најмање физику, а ако се погледају резултати све је било обрнуто.

Напомиње да су најбољи резултати били из физике, па онда из историје, географије, хемије и најлошији из биологије.

Саветује родитеље и ученике да ураде комбиноване тестове од последњих пет година и да онда сагледају из ког предмета су остварили најбоље резултате и онда нека та два предмета уђу у ужи избор за трећи тест.

Напоменуо је да су неке школе већ кренуле са припремама за мале матуранте, а да постоји е-вежбаоница и да ученици и тако могу радити тестове.

Говорећи о ученичком насиљу о коме се ових дана доста прича, рекао је да је за време короне било заступљено насиље кроз дигитални облик, а сада се вратила нажалост појава физичког насиља.

“Школе имају своје тимове за заштиту ученика од дискриминације, имају планове и програме и цела школа мора да предузме одређене активности. Насиље јесте сада доста видљивије, узимајући у обзир и друштвене мреже. Али ми имамо нулту толеранцију на насиље и школа реагује на сваку пријаву”, истакао је Пашић.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept