САВЕТ РОДИТЕЉА ОШ „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ“ ЗАБРИНУТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

o1На мејл адресу портала Паланка данас стигло је саопштење Савета родитеља ОШ „Олга Милошевић“, који су изразили забринутост за безбедност деце у саобраћају. 

„Родитељи ученика школе Олга Милошевић у свакодневном су страху због саобраћајних проблема који се налазе непосредно и у самој зони школе.

03

Улица Олге Милошевић

У близини школе налази се најфреквентнија раскрсница у граду на којој се укрштају два регионална путна правца Р-107 и Р-109. Само саобраћајно окружење школе чине две улице: Улица Француска која се налази на регионалном правцу и једносмерна Улица Олге Милошевић која је некада била обележена саобраћајним знаком осим за аутобусе…Свима је познато да је Ластина аутобуска станица у непосредној близини школе, као и пијац у који већина купаца жели да уђе аутом.
Велика већина возача вози савесно, али на жалост она мањина несавесних и разузданих возача могу, не дај Боже, да угрозе нечији живот па је због те ситуације Савет родитеља школе веома забринут.

Наиме, ни у једној улици у непосредном окружењу није на прави начин, како су то решиле савесне општине, решено физичко успоравање саобраћаја. Одговор који даје Министарство Унутрашњих Послова Републике Србије јесте да не постоји могућност да се на регионалном правцу поставе „лежећи полицајци“, док за једносмерну улицу Олге Милошевић нико не даје одговор зашто нема лежећих полицајаца и зашто се од хоризонталне сигнализације види само ш. И зашто нема вертикалних упозоравајућих и обавештавајућих знакова као и знак за једносмерну улицу од правца аутобуске станице.

04

Француска улица

Што се тиче вертикалних саобраћајних знакова у Француској улици од правца раскрснице према школи постоји знак обавештења да је у близини школа, али је он окренут према улазу у пијац а не према лицу возача који долази из тог смера. Иза густог дрвореда слабо се уочавају знаци упозорења да су пешаци на путу. Додатни је проблем што су оскудно обележени и пешачки прелази као и непостојање знакова за законом прописану максималну брзину кретања у зони школе.
Школа је урадила све што је у њеној моћи и надлежности да би повећала безбедност ученика. Испред оба улаза и службеног и ученичког постављена је рампа. Професор Дарко Димитријевић је после само два месеца од постављења на функцију в.д. директора школе променио целокупну ограду, чвршћу и вишу за пола метара како ученици не би могли ни на који начин да излете на улицу. Наставници свакодневно подсећају децу на пешачка правила и обавезе у саобраћају. Школа ради све што је у њеној моћи, али када неко у снажном ауту при брзини преко 100 км/х у свом заносу материјалне важности и неоправданим комплекисма супериорности – демистификује сав труд и опрез 99% осталих савесних возача, који стварно воде рачуна.02
Сав тај „луди“ и „неиживљени“ свет, који седа за волан, мора да се казни да не би довео у питање живота једног млађаног ђачића наше школе или било ког другог учесника у саобраћајају у овом делу града. Ако не може лежећи полицајац, који би био најефикасније решење, онда може боља сигнализација и камера која ће снимити и санкционисати сваког силеџију који седа за волан.
Решења увек има, само је питање, хоћемо ли да реагујемо или нећемо. Финансије јесу проблем, али су родитељи спремни да подрже добре акције поготову оне које делују у правцу подизања опште безбедности ученика у саобраћају.“

Председник Савета родитеља

Др Слађан Аџић

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/savet-roditelja-os-olga-milosevic-zabrinut-za-bezbednost-dece-u-saobracaju/