САВЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ ХРАНЕ УСКОРО ПОЧИЊЕ СА РАДОМ

У Србији ће ускоро почети да функционише Савет за безбедност хране и Национална референтна лабораторија. То би требало да грађанима доносе већу сигурност  у погледу укупне исправности хране коју купују.

Звучи помало  бајковито, али некада су наши грађани веровали у потпуну исправност хране коју купују, самим тим што се нашла на полицама у маркетима. Чак се о томе није ни много размишљало. Међутим, због бројних случајева у којима је обелодањено да није баш тако како су мисли, вратили су се у реалност.Чини се да сада пажљивије загледају декларације на производима  усмерени пре свега на рок трајања и  порекло, односно земљу и одакле производ потиче. Али и за то би при куповини требало имати лупу уместо здравих очију. Држава је, како се чини, решила да томе стане на пут. Савет за безбедност хране требало би да буде формиран до краја априла и већ од маја грађани би могли безбрижније да купују храну не размишљајући много о евентуалном ризику по здравље.

Србија је једина земља у Европи која нема овакав Савет. Стручњаци  у овој области већ неколико година воде бројне полемике тврдећи да тиме неће бити решене све недоумице. Најпре због бројних недостатака  Закона о безбедности хране из 2009., на који су велики утицај на садржину одредби имали  крупни  увозници  и  домаћи произвођачи. Оправдано се верује да је њима на првом месту био профит, а не квалитет и безбедност хране. Зато је разумљиво што јавност очекује да би Савет требало да буде састављен од врхунских, независних стручњака.

И ту опет настаје заплет, јер стручњаке  имамо, али да ли има независних који нису на платном списку великих компанија које се баве производњом хране. А остало је мало времена да се процени ко би могао да испуни  овакве критеријуме. Јер Савет би требало да буде врхунски ауторитет у области безбедности хране. Најављује се и дуго очекивани почетак рада Националне референтне лабораторије. У међувремену посебна радна група ради на доношењу Акционог плана за успостављање система независне контроле сировог млека.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/savet-za-bezbednost-hrane-uskoro-pocinje-sa-radom/