Početna » САВЕТ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК УПАЛИО ЦРВЕНО СВЕТЛО Ћирилица званично писмо. а све више латиничних наслова

САВЕТ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК УПАЛИО ЦРВЕНО СВЕТЛО Ћирилица званично писмо. а све више латиничних наслова

Савет за српски језик одржао је данас округли сто о статусу ћирилице у издаваштву, образовању, науци и јавном животу у Народној библиотеци Србије у Београду и донео препоруке да се уведе више ћириличних фонтова у информационим технологијама и стимулативне мере за издања на ћирилици и да се размотре одредбе ИСО стандарда из 2008. године.

од Паланка данас
0 Коментар

На питање какав је статус ћирилице у друштву и колико се српско писмо употребљава председник Савета за српски језик Александар Милановић рекао је Танјугу да је употреба ћирилице у школском систему у складу са Уставом, а да се латиница употребљава као допунско писмо.„Ствари почињу да се компликују када узмемо у обзир медијски систем и издаваштво, о чему ћемо данас говорити, где недовољно прецизиране одредбе у закону у службеној употреби језика и писма дозвољавају једну врсту поприлично нелојалне конкуренције латинице. Издавачи и медији тврде да латиница шири тржиште и да омогућава ширу комуникацију“, оценио је Милановић.

Члан Савета за српски језик Зоран Аврамовић изнео је тачке о којима се дискутовало.

„Размотрили смо разлоге за пласирање латинице, шта може да се учини за побољшање српског писма и да ли држава својим инструментима културне политике може да утиче на промену односа према ћирилици“, казао је Аврамовић и истакао забринутост због чињенице да „имамо већ 30 година државу у којој је ћирилица званично писмо, а све је већи број латиничних наслова“. „Идеја данашњег састанка била је да видимо како функционише примена ћирилице у издаваштву, који су мотиви који условљавају већу примену латинице у водећим издавачким кућама и да дамо неке смернице Влади Србије како то да се регулише у новом Закону о службеној употреби језика и писама“, додао је Милановић. Догађају су присуствовали уредници издавачких предузећа у Србији и представници Удружења књижевника Србије. На основу закључака донетих током разговора Савет ће формирати предлоге и препоруке за очување и побољшање коришћења ћирилице у издавачкој делатности.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept