Početna » САВРШЕНИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ Ево шта је потребно ЗА УЖИВАЊЕ У ТРЕЋЕМ ДОБУ

САВРШЕНИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ Ево шта је потребно ЗА УЖИВАЊЕ У ТРЕЋЕМ ДОБУ

Америчка консултантска кућа Mercer издаје годишњи извештај који анализира 47 различитих система дохотка за пензије широм света - при чему су европске нације често на врху.

од Паланка данас
0 Коментар

У ствари, три земље су доминирале глобалним индексом Mercer CFA Института од 2021. Наиме, Исланд (просек 84,6), Холандија (84,4 просек) и Данска (просек 81,8) сматрају се земљама које имају најбоље пензијске системе у односу на ове протекле три године.„Сва три имају велике индустријске фондове са дефинисаним доприносима радника и послодаваца. Имају обавезне или квази-обавезне шеме. Ове земље имају користи од добре економије обима у односу на фрагментиранија тржишта као што је УК за професионалне пензије“, рекао је за CNBC Ејмар Валш, Mercerov шеф за инвестиције и богатство.

Холандија је ове године добила највећу укупну вредност индекса (85) захваљујући добрим бенефицијама, снажној бази средстава и доброј регулативи, док су се популарне европске дестинације попут Шпаније, Италије и Хрватске суочиле са неким недостацима.

Mercer индекс се састоји од три поткатегорије у којима се оцењује пензиони систем: адекватност, одрживост и интегритет.

Адекватност прихода

Кључни циљ сваког пензионог система треба да буде да обезбеди адекватан приход за пензионере, у суштини сигурносну мрежу. Способност влада да створе подстицаје за особе са просечним примањима да штеде за пензију игра важну улогу за здравље сваког система.

Дизајн плана плаћања је такође кључан, према Mercerovom рангирању, и да ли радници могу да наставе да прикупљају бенефиције када су привремено ван радне снаге, за негу деце или болест.

Португал је заузео прво место по овом показатељу са оценом 86,7 у последњем Mercerovom извештају, због свог јавног пензионог система заснованог на заради. Холандија је била близу другог са резултатом 85,6. Оба система имају минималну пензију, стварајући мрежу чак и за групе са најнижим приходима. Најнижи рејтинг у Европи била је Пољска која је заузела 31. место у свету са оценом 59,8.

Португал је такође проглашен за најбољу европску земљу за пензионисање од стране компаније за пресељење Moving to Spain. У јунском извештају, рангирао је европске земље на основу неколико фактора као што су визе, плаже, безбедност и цене кућа.

Друга листа компаније за управљање богатством Блектауер, објављена 2021. године, рангира много већи број европских нација и ставила је Белорусију на последње место користећи неколико кључних фактора.

Интегритет

Финансијски пензиони планови које обезбеђује приватни сектор такође играју важну улогу у стабилности пензионог система у земљи. Mercer индекс испитује да ли приватни пензиони планови у земљама стварају довољно вредности за чланове и да ли постоји довољно поверења јавности у ове програме.

Финска је имала најбољи резултат у погледу интегритета са 90,9 2023. Белгија је на другом месту са 88,2, а Холандија на трећем месту са оценом 87,7. Француска је била најлошија у Европи са резултатом 54,4. Приметно је да су САД такође постављене знатно испод глобалног просека са 59,5 поена у овој категорији.

Финска је такође класификована као „срећно место“ за пензионисање према Натикис индексу. Упркос томе што није ушла у Натикисових првих 10 у укупним резултатима, Финска је пету годину заредом предводила категорију „квалитета живота“ инвестиционе банке. Висока оцена среће, висок квалитет ваздуха, вода и канализација и биодиверзитет главни су покретачи позиције број један Финске, наводи се у саопштењу.

Норвешка је била најбољи у Натикис индексу за 2023. годину, задржавши своје место из прошле године и са укупним резултатом од 83%. Швајцарска је на другом месту у укупном индексу и на врху је „финансије у категорији пензионисања“.

Одрживост система

Mercer верује да економски раст једне земље на дуги рок такође игра кључну улогу, јер то директно утиче на број људи у радној снази и количину новца који се штеди за пензију. Поред тога, износ дуга које земља има и износ јавног новца који троши на пензије, утичу на одрживост њеног пензионог система.

На основу ових фактора, Исланд има најодрживији систем у Европи са оценом 83,8. Одмах иза су Данска и Холандија са 82,5 односно 82,4. Најнижи резултат у Европи има Италија са 23,7, а прати је Шпанија са оценом 28,5.

Међутим, Mercer-s Valsh је приметио да постоје неки благи фактори које индекс не узима у обзир, а који би и даље могли учинити земље попут Италије и Шпаније популарним одредиштима за пензионисање за многе људе.

„Доста се фокусирамо на пензиони систем, али то није једина ствар коју треба узети у обзир. То је важан баланс. Много тога зависи и од пореског система, климе и културе земље и да ли људи тамо заиста могу да буду срећни“, рекла је она.

Блиц

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept