СЕЋАЊЕ НА ПЕРУ ТОДОРОВИЋА

Поводом Светског дана слободе медија и годишњице рођења новинара, политичара и писца Пере Тодоровића, генерални секретар и председник Извршног одбора Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић и Петар Јеремић су 3. маја запалили свеће на Новом гробљу у Београду, где је Тодоровић сахрањен.

Петроније Пера Тодоровић био је други председник (1891-1894) и обновитељ Удружења новинара Србије, након деветогодишње паузе у раду Удружења.

Био је издавач и уредник бројних листова, међу којима су и „Мале новине“, најтиражнији лист у Србији тога доба. Аутор је значајнијих прозних дела од којих је најпознатије „Дневник једног добровољца“.

Рођен је 2. маја 1852. године у месту Водице, код Смедеревске Паланке.

УНС, Скупштина општина Смедеревска Паланка и Завичајно друштво „Видовача“ 2008. године покренули су акцију изградње Новинарске куће „Пера Тодоровић“ у дворишту Основне школе „Олга Милошевић“, у његовом родном селу.

УНС је прошле године први пут доделио Награду за фељтон „Пера Тодоровић“, која је уручена у Новинарској кући.

Пера Тодоровић је био оптужен да је својим писањем подстицао тимочку оружану побуну против режима Краља Милана и осуђен је на смрт. Казна је касније преиначена на десетогодишњу робију.

Ј.Пешић – УНС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/secanje-na-peru-todorovica/