СЕЋАЊЕ НА ФУДБАЛСКОГ СУДИЈУ МИОДРАГА МАРКОВИЋА „ЖАБАРЦА“, ДАНАС ЈЕ ТАЧНО ШЕСТ ГОДИНА КАКО НИЈЕ МЕЂУ ЖИВИМА

Са пријатељске утакмице, Шумадија ( Азања ) – ОФК Београд 0:8, одиграна 14.јула 1981.године. Илија Петковић, Томислав Ђорђевић, савезни судија из Смедеревске Паланке, Томислав Церовић, капитен Шумадије и Миодраг Марковић савезни судија из Смедеревске Паланке. -из архиве ф.к. Шумадија.

Миодраг Марковић „Жабарц“ фудбалски судија из Смедеревске Паланке, делио је праваду 1984 и 1985.године клубовима Прве савезне лиге Југославије.

Вољом жреба, 5.маја 1985.године, био је глани судија 27.кола Прве савезне лиге Југославије, дерби сусрет Црвена звезда – Динамо ( Загреб ) 2:0. Пред 32.000.гледалаца голове је у 39 и 70.минуту постигао Бошко Ђуровски. Жуте картоне Марковић је показао домаћим играчима, Златку Крмпотићу и Ђорђу Миловановићу.

Са утакмице Приштина – Раднички из Ниша 2:0, одиграна 21.априла 1985. године.Миодраг Чолић судија из Сарајева, голман Драган Пантелић капитен Радничког и Миодраг Марковић судија из Смедеревске Паланке. -из архиве Слободана Марковића, сина Миодрага Марковића.

Марковић је рођен 16.новембра, на Ђурђицу 1940.године у месту Жабаре, општина Топола. Средњу школу је завршио у Смедеревској Паланци, а затим и Факултет организационих наука у Београду. Када је постао дипломирани инжењер, запослио се у ХК Гоша и из познатог гиганта отиша у пензију.

У младости је играо фудбал, за Раднички из Смедеревске Паланке, Јасеницу из Придворице и Будућност из Ратара. Од 1971.године престаје са играњем фудбала и полаже за судију. Звање савезног фудбалског судије добија 1974.године, а од 1978 до 1984.године суди Другу савезну лигу Исток. Од јесени 1984.године дели прваду клубовима прве лиге Југославије.

Крајем 1985.године престаје са активним суђењем и обавља функције делегата и инструктора на различитим степенима такмичења. Тачно је живео 74. године и два месеца, преминуо је 16. јанура 2015. године. Иза себе је оставио супругу, ћерку и сина, као и унучиће.

Новица Павловић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sedjanje-na-fudbalskog-sudiju-miodraga-markovica-zabarca-danas-je-tacno-sest-godina-kako-nije-medju-zivima/