Početna » СЕДМИЦА ПРЕД НАМА ЋЕ БИТИ ПАКЛЕНА Очекују се температуре између 34 и 38 степени МАЊЕ ОСВЕЖЕЊЕ ТЕК НАРЕДНОГ ВИКЕНДА

СЕДМИЦА ПРЕД НАМА ЋЕ БИТИ ПАКЛЕНА Очекују се температуре између 34 и 38 степени МАЊЕ ОСВЕЖЕЊЕ ТЕК НАРЕДНОГ ВИКЕНДА

У СРБИЈИ ће данас, према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, бити претежно сунчано и топлије.

У недељу се очекује од 33 до 35 степени, а почетком следеће седмице биће још топлије, понегде и до 37 степени, уз тропске ноћи у урбаним срединама.По посебној табели РХМЗ са којом најављује топлотне таласе, види се да ће они погодити све делове Србије.

Како се види у табели, топлотни талас почиње данас у Бачкој и Западној Србији, а онда ће се преливати на остатак земље.

– Банату

– Шумадији
– Поморављу
– Југоисточној Србији

А у недељу у:

– Срему

– Београду
– Источној Србији
– На Косову и Метохији

– Упозорење: Топли талас у трајању од најмање 5 узастопних дана. С обзиром на интезитет и време трајања прогнозира се веома опасна временска појава. Будите веома обазриви и пратите званична саопштења о времену и прогнози времена – стоји на сајту РХМЗ.

Јутрошња прогноза РХМЗ каже да ће се наредних дана задржати претежно сунчано време уз даљи пораст и јутарњих и дневних температура.

– За викенд се у већини места очекује од 32 до 35 степена, а почетком следеће седмице биће још топлије, понегде и до 37 степени уз тропске ноћи у урбаним срединама – наводи се у најави РХМЗ.

Наранџасти аларми „Батута“, висок и УВ индекс

Због овог топлотног таласа и „Батут“ је упалио наранџасте аларме, који значе да су временски услови опасни по здравље.

По најновијој табели, наранџасти аларм у недељу се пали у Бечеју а у понедељак у:

– Бечеју

– на Палићу
– Кикинди
– Зрењанину
– Вршцу

Мере личне заштите

– Одећа би требало да је направљена од лаганих летњих материјала светле боје, а чија структура допушта пропустљивост ваздуха и омогућава успешније одавање топлоте

– Редовна рехидрација у току целог дана, невезано за степен физичке активности или осећај жеђи
– Уколико се ради о старијој популацији или незапосленима, све теже кућне послове (прање рубља, тепиха, завеса…) требало би обављати у хладнијој половини дана (јутро, вече).
– Без преке потребе, не би требало напуштати добро климатизован затворени простор за све време трајања повишене спољне температуре.
– Уколико је то неизбежно, обезбедити редовну рехидрацију у току боравка на топлом.
– Посебну пажњу треба обратити на одржавање личне хигијене, затим на хигијенске услове у току прања воћа и поврћа као и на саму припрему хране, јер у условима када је организму неопходно беспрекорно функционисање система терморегулације, свака дехидрација, настала као последица алиментарне интоксикације праћене дијарејом, додатно би компликовало здравствено стање особе која је претрпела било које од наведених клиничких манифестација топлотног стреса.

(Блиц)You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept