СЕМИНАР У ОШ „ОЛГА МИЛОШЕВИЋ“ О РАЗВИЈАЊУ ПРЕДУЗЕТНИЧКИХ КОМПЕТЕНЦИЈА КОД НАСТАВНИКА И УЧЕНИКА

У недељу, 24. марта  у Основној школи „Олга Милошевић“ у Смедеревској Паланци одржана је обука наставника у области развијања предузетничких компетенција код наставника и ученика у стварању услова за реализацију предузетништва у Основним школама.

Обуци су присуствовале три основне школе ОШ „Херој Радмила Шишковић“, ОШ „Херој Иван Мукер“ и ОШ „Олга Милошевић“.Свака школа је формирала тим за предузетништво од десет запослених.

Ове три школе нашле су се и на списку триста основних школа које је изабрало МПНТР чијих ће десет запослених похађати ову обуку.

Садржај обуке обухватао је следеће тематске обуке: Предузимљивост и оријентација ка предузетништву; Ученичка задруга као модел предузетништва, Развијање предузетничког пројекта и Пројектни портфолио.  Стручни предавачи били су Дејан Јанковић и Драгана Стојановић.

Учење за предузетништво већ од основне школе треба да допринесе успешнијем оспособљавању ученика да покажу иницијативу, да преузму ризик и одговорност за властите поступке, да уводе и подржавају иновације, да делују тимски и према потреби се прилагођавају условима у којима живе и раде.

Оно што предстоји је оснивање ученичке задруге. Ученичка задруга је један од видова учења предузетништва који се реализује као ваннаставна школска активност. Својом структуром, начином рада, организацијом и циљевима учења, ученичка задруга пружа могућности за развијање предузетничке компетенције јер производни и услужни рад, који је основа учења у задрузи, представља добар темељ за усвајање предузетничких знања и вештина.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/seminar-u-os-olga-milosevic-o-razvijanju-preduzetnickih-kompetencija-kod-nastavnika-i-ucenika/