ШЕСТИ ТОМ ПУБЛИКАЦИЈЕ ОБРЕНОВИЋИ У МУЗЕЈСКИМ И ДРУГИМ ЗБИРКАМА БИЋЕ ПРЕДСТВАЉЕН У СТАРОМ СЕЛУ

Број тема и обимност материјала условили су да публикација „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“, у издању Музеја рудничко-таковског краја/Горњи Милановац добије и свој шести наставак. Као и претходне, и овaј том постиже основни циљ настанка и одрживости пројекта, а то је евидентирање и у форми каталога представљање уметничких дела, архивске, књижевне и фотографске грађе, предмета примењене уметности, фалеристике и нумизматике, везаних за владарску кућу Обреновића који се чувају у фундусима музеја, архива, библиотека, галерија, односно манастирских и црквених ризница Србије и Европе.

Шесту свеску чини 13 радова, предговор и две рецензије на укупно 372 стране. Збир предмета, докумената и уметничких дела, непосредно или посредно везаних за чланове династије, похрањених у посебним збиркама Музеја позоришне уметности, Музеја града Београда, Јеврејског историјског музеја и Дома Јеврема Грујића у Београду, чине са уметничким остварењима из Народног музеја у Београду, артефактима и архивалијама Рукописног одељења Матице Српске, Архива Србије и Историјског архива Шумадије, основу ове публикације; предмети из једне манастирске и једне црквене збирке, приложнички дарови Обреновића, представљени су у два рада. Истовремено, богата колекција са раритетима попут личне владарске кореспонденције или ретких фотографија једне приватне породичне збирке оплемењује и ово издање. Коначно, три прилога која третирају заоставштину Обреновића у Швајцарској, Словачкој и Аустрији, утицали су да шести том ове својеврсне едиције задржи назив „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе”.
Због епидемиолошке ситуације број места за гледаоце у сали је ограничен а места за седење биће обележена.
У складу са општим мерама предострожности и препорукама Института за јавно здравље Србије, гледаоци су обавезни да у просторијама Дома културе носе заштитне маске уз физичко дистанцирање.
Такође молимо гледаоце да се у просторијама Дома културе задржавају што краће…

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sesti-tom-publikacije-obrenovici-u-muzejskim-i-drugim-zbirkama-bice-predstvaljen-u-starom-selu/