СЕТВА УЉАНЕ РЕПИЦЕ

За успешно гајење ове вредне и тражене биљке битно је да задовољимо услове у погледу земљишта. Најбоље успева на плодним, дубоким, карбонатним земљиштима средњег механичког састава, неутралне реакције (pH 6,6 – 7,6).

Може се гајити од pH 5,5 до pH 8,5. Најбољи предусеви за уљану репицу су: стрна жита, грашак, рани кромпир, поврће. Код нас се најчешће гаји после озиме пшенице која заузима значајне површине, а као најбољи предусев је озими јечам који због раније жетве даје довољно времена за квалитетну предсетвену припрему. Репица гајена након јечма садржи значајно већи % уља.

Лоши предусеви су сунцокрет, соја, купусњаче и махунарке које имају исте болести и штеточинe. После 3-4 године се може сејати на истој парцели. Предсетвена припрема се обавља сетвоспремачима у једном или више прохода у зависности од стања земљишта. Циљ је створити ситномрвичасту структуру у сетвеном слоју, а  на самој површини ситније грудве како би се спречила појава покорице.

Оптимални рок за сетву озиме уљане репице је 1-20. септембар, а у зависности од климатских услова и региона могућа је сетва и нешто касније. Квалитетно, декларисано семе је основни предуслов успешне производње. Довољне количине влаге у оптималном времену сетве доводе до ницања усева за 4-6 дана. Треба избегавати раније и касније рокове сетве.

Прерана сетва доводи до пребујног, осетљивог усева, који може да почне са растом у стабло и лоше подноси ниске температуре током зиме, што доводи до смањења склопа, а тиме и ослобађање простора за развој корова.

Прекасна сетва узрокује недовољну развијеност биљака пред зимско мировање, са мало резервних материја у корену и стаблу. Такве биљке лакше измрзавају и теже се регенеришу, касне у порасту и по правилу дају лошији принос. Сетва уљане репице је изузетно важна агротехничка мера која одређује каснији развој биљака, па и принос.

Количина семена у сетви треба да осигура 40-45 биљака по m 2 после ницања. Оптимални склоп у жетви је 30-35 биљака по m 2 . Превише редак склоп даје јаче разгранате биљке, али и отвара простор за развој корова. Прегуст усев резултира слабијом , тањом стабљиком , склоном полегању. Сетва се обавља плитко на 1,5-2,5 cm дубине.

Након сетве, ако за то постоје услови, потребно је наводњавати или ваљати. У нашим агроеколошким условима сматра се да 70 % засејаних семена изникне, а да у току зиме пропадне до 30%.

Саветодавац : Сања Миловановић Миленковић

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/setva-uljane-repice/