СЕЗОНА ЈЕ МЛАДОГ ЛУКА-ПЕТ РАЗЛОГА ЗАШТО ГА ТРЕБА ЈЕСТИ

Млади лук осим што је одличан за салате, богат је витаминима и минералима.Зелени део младога лука никако не би требало бацати јер се у њему налазе састојци одлични за наше здравље.

Ово је топ пет разлога зашто је млади лук добро јести сваки дан:

Штити срце

Пун је антиоксиданса који штити ћелије у телу од оштећења директним деловањем слободних радикала.Уз то, млади лук држи крвни притисак у границама нормале и смањује ризик од стварања угрушака.

Добар је за вид

Штити од упала и смањује ризик од болести мрежњаче.Садржи витамин А који је важан за производњу протеина у очима, заслужног за добар вид.Људи којима недостаје овог витамина могу патити од ноћног слепила и других поремећаја. Један лук садржи око 3 посто дневних потреба за витамином А.

Јача кости

Витамин Ц и K којима млади лук обилује, добри су за заштиту костију.Само један лук садржи око 20 посто препоручене дозе витамина K и око 2 посто витамина Ц.И један и други важни су са густоћу и чврстоћу костију.Недостатак ових витамина повећава шансу за развој остеопорозе и ломове.

Снижава холестерол

Посебно његов зелени део који неки људи бацају, а боље би било да га поједу. Осим што снижава ниво лошег холестерола у крви, помаже и у регулисању нивоа шећера.

За лепшу кожу

Помаже телу у производњи колагена који је важан за лепу, здраву и затегнуту кожу. Kолаген је заслужан за успоравање настанка бора на лицу и налази се у многим кремама.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sezona-je-mladog-luka-pet-razloga-zasto-ga-treba-jesti/