Početna » Sindikat i Zeleni za povećanje minimalca na 15 evra na sat

Sindikat i Zeleni za povećanje minimalca na 15 evra na sat

од Паланка данас
0 Коментар

Sindikat Verdi i Zeleni su u Bundestagu zatražili da se minimalna plata poveća na 15 evra na sat. Pritom su se ponovo pozvali na odgovarajuću direktivu Evropske unije.Propis EU nalaže da minimalna plata bude na 60 odsto medijalnog dohotka, što je sada nešto više od 14 evra na sat, rekao je lider Verdija Frank Verneke (Werneke).

Kako je očekivanje da će prosečna plata i dalje rasti, 2026. bi bio neophodan minimalac od 15 evra na sat.

„Preporučujem da svaka stranka koja želi da bude izabrana od velikog dela stanovništva jasno stavi do znanja u saveznoj izbornoj kampanji da podržava 15 evra na sat“, rekao je Verneke u utorak za Redakcijsku mrežu Nemačka (RND).

Redovni izbori u Nemačkoj su sledeće godine.

Minimalna plata će 2025. sa sadašnjih 12,41 evra porasti na 12,82. Dve od tri vladajuće stranke, SPD kancelara Olafa Šolca (Scholz) i Zeleni, su ovo dugo kritikovali kao previše nisko.

Treća i najmanja članica vladajuće koalicije su poslodavcima bliski liberali (FDP).

Da ljudi koji rade puno radno vreme mogu i da žive neophodna je odgovarajuća minimalna plata, rekla je za RND predsednica poslaničkog kluba Zelenih Katarina Drege (Katharina Dröge). Predložila je da donja granica minimalca bude u skladu s direktivom EU.

„To znači za 2024. minimalnu platu od 14 evra na sat, a za 2025. skoro 15 evra“, rekla je Dregeova.

Predsednica Zelenih Rikarda Lang (Ricarda) je predložila novi način odlučivanja u komisiji za minimalnu zaradu.

Prošle godine je, rekla je, glasanje protiv sindikata dovelo do toga da se realna plata mnogima smanji. Langova je predložila da se u komisiji odluke ubuduće donose konsenzusom.

Liberali su protiv promena u komisiji za minimalnu platu.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept