Početna » СИСТЕМ ПРОНАЂИ МЕ ПОЧИЊЕ СА РАДОМ ОД 1. НОВЕМБРА Игор Јурић Биће најбољи на свету

СИСТЕМ ПРОНАЂИ МЕ ПОЧИЊЕ СА РАДОМ ОД 1. НОВЕМБРА Игор Јурић Биће најбољи на свету

Оснивач фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић изјавио је данас да ће систем за узбуњивање у случајевима нестале деце "Амбер алерт", који ће се у Србији звати "Пронађи ме", почети да се примењује од 1. новембра ове године и да верује да ће бити један од најбољих у свету.

„Полиција ће од тада активно укључивати заједницу у потрагу за децом. Брзина је кључна када су у питању нестанци малолетних лица и зато је важно да се цела заједница укључи у потрагу за дететом и да помогну полицији да пронађе нестало дете“, рекао је Јурић у изјави за Танјуг.Тада ће, додаје, свако добити могућност да помогне полицији у потрази у складу са својим могућностима и својим положајем.

Како је рекао, Радна група је одлучила да се систем у Србији зове „Пронађи ме“, с обзиром да у нашој земљи већ постоји платформа „Чувам те“, која је везана за пријаву насиља у школама и да ће „Пронађи ме“ бити само надоградња једног свеобухватног система заштите деце.

„Морам да нагласим да ће се систем покретати у специфичним случајевима нестале деце. У Србији се годишње пријави змеђу 1.300 и 1.500 деце. Не би било добро да се он покреће за сваким дететом јер би изгубио смисао, цећ ће се покретати у специфичним ситуацијама када се испуне одређени критеријуми. Према проценама, ми очекујемо да ће се тај систем покретати једном или два пута годишње“, објаснио је Јурић.

Што се тиче статистике „Амбер алерта“, Јурић наводи да је 2021. у САД 254 пута покренут систем, а да је 252 деце живо и здраво враћено кућама.

„Ако отмичар види слику детета у медијима или на билбордима, у великом броју случајева отмичари пуштају децу, плашећи се да ће бити откривени“, наглашава Јурић.

Што се Србије тиче, прошле године пријављено је 1.523 нестанака деце, а 1.518 деце успешно је враћено кућама.

Навео је да су на критеријумима радили Радна група и МУП и да је сигуран да ће наш систем бити један од најбољих у Европи и  свету.

На систему ће, каже Јурић, пре свега ће радити стручни људи из полицији.

„Желели смо да прилагодимо систем нашем поднебљу и нашој земљи. Прикупљали смо искуства из разних земаља. Били смо у САД, где смо видели како систем функционише. Нажалост, тамо има велики број нестале деце и ми смо то искуство добро проучили. Они ће, ако буде потребно, доћи да помогну око функционисања система. Али Србија има довољно добрих и способних људи“, рекао је Јурић.

Он верује да неће бити проблема, јер како каже, Србија је имплементирала најбоље ствари из разних земаља, а мањкавости других система ће унапредити.

„Верујем да ће то бити јако квалитетан систем који ће заиста помоћи породицама нестале деце“, рекао је Јурић.

Истиче да је обука у МУП-у за систем „Пронађи ме“ већ почела и да је то одговоран и захтеван задатак.

Како је рекао, кјучни су критеријуми и њих ће изнети МУП када се систем покрене.

„Један од критеријума биће ако нестане дете млађе од седам година, јер дете тог узраста не може да брине о себи и у животној је опасности чим је изван свог окружења. Затим, уколико је дете млађе од 18, а има неки облик инвалидитета, лакше интелектуалне поремећаје или блажи облик аутизма, систем ће се аутоматски покренути. Или, уколико је детету потребан неки медикамент за преживљавање… То су само неки од критеријума“, рекако је Јурић.

Наглашава да делује тешко, али тако је било и у свим земљама.

„Биће необично и можда у почетку нећемо знати шта радимо, али за две године научићемо. Морамо да будемо у тренду са временом, са тим смо суочени и ми, а не само САД, Канада и друге велике земље. А када су у питању нестала деца, помоћ заједнице је јако важна. Ми, као заједница, још увек нисмо свесни важности тог система за децу. Тек ћемо постати временом“, поручио је Јурић.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept