ШКАРТ ПРОДАЈУ КАО ПРВУ КЛАСУ

Готово свака друга плочица, блок или цигла који се уграде у куће, пословне објекте и зграде у Србији долази са црног тржишта. То је незванична процена произвођача, али прецизних података о количини таквих производа нема. Иако потрошачи у нашој земљи често сматрају да роба која долази из иностранства подразумева и квалитет, дешава се да под велом врхунске италијанске и шпанске керамике у Србију улази и шкарт.

Зато стручњаци препоручују купцима да од трговаца обавезно захтевају доказ да производи, било домаћи или страни, имају атесте наших акредитованих лабораторија и институција.

Испитивање производа обављају овлашћене лабораторије, али се у промет стављају производи нижег квалитета него оних узорака који су лабораторијски испитивани. Зато је неопходан појачан рад инспекцијских служби.

Из „Керамике Кањижа“, напомињу да свака плочица из ове фабрике, пре него што дође у малопродају, мора да има атест, што захтева време и додатно кошта, док то правило не важи за производе из увоза.

 Удружења потрошача би требало да реагују због слабог квалитета увоза, док је привредницима главни проблем то што се нарушава ценовна логика. Увозник нема обавезу да на граници покаже атест. Тако се дешава да на европским фабричким отпадима купе плочице које уопште не би смеле да се нађу ни на чијем тржишту, да их изрекламирају као италијанске или шпанске, и по ниској цени их продају пре него што проверу атеста обави бар један од постојећих шест инспектора, колико их за ту област има на нивоу земље. Довољно је да се и један проценат неатестираних и неквалитетних производа увезе, па да поремети тржиште.

То купце навикава да постоји јефтина плочица, која се сматра врхунском, јер је наводно из Италије, а њен квалитет је заправо далеко испод просека. Неретко се испостави да не задовољава ни основне стандарде и да је цена ниска зато што нигде на другом месту не би могле да се продају.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/skart-prodaju-kao-prvu-klasu/