Početna » СКГО И ВЛАДА ШВЕДСКЕ ПРУЖАЈУ ПОДРШКУ СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ У УПРАВЉАЊУ ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

СКГО И ВЛАДА ШВЕДСКЕ ПРУЖАЈУ ПОДРШКУ СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ У УПРАВЉАЊУ ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМА

од Паланка данас
0 Коментар

У склопу пројекта ”Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу”, који финансира Влада Шведске, а спроводи Стална конференција градова и општина (СKГО), Смедеревска Паланка добиће, до краја године, значајну подршку за ефикасно управљање ванредним ситуацијама.Ова локална самоуправа ће, кроз прилагођене пакете подршке, оснажити своје капацитете за брже и успешније суочавање са потенцијалним опасностима. Планира се унапређење планске документације, система цивилне заштите и едукације припадника јединице цивилне заштите опште намене, као и свих грађана, како би се подигла свест о превенцији, планирању и реаговању на ванредне ситуације. Милош Алавања, стручни сарадник за управљање кризама и ванредним ситуацијама у СKГО, наглашава важност инклузивног приступа у смањењу ризика од катастрофа.

Укључивање различитих друштвених група, као и пажљиво вођење рачуна о потребама осетљивих категорија становништва, представља срж активности пројекта ”Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу”. „Kако би се извршила поуздана, стручна и реална процена ризика од катастрофа, потребно је да у њеној изради учествује велики број институција и стручњака из различитих области, посебно оних које се односе на одређени ризик. Ванредне ситуације имају различит утицај на различите групе у друштву, стога је од суштинског значаја да сви – мушкарци, жене, старије особе, млади, етничке мањине, особе са инвалидитетом и друге рањиве групе – активно учествују у планирању смањења ризика од катастрофа“, истакао је Милош Алавања.

У оквиру овог пројекта, СKГО је креирао смернице за израду Процена ризика од катастрофа и планова заштите и спасавања за локалне самоуправе, узимајући у обзир принципе родне равноправности и људских права. Досадашње обуке о кризној комуникацији у ванредним ситуацијама представљају само део шире иницијативе СKГО, која ће у наредном периоду обухватити и едукацију локалних службеника о улози и значају цивилне заштите.

Уз подршку СKГО, Смедеревска Паланка, такође, ради Стратегији смањења ризика од катастрофа, чиме се доприноси јачању укупне отпорности заједнице. Важно је напоменути да ће ова Стратегија први пут обухватити и Сливове као могући модел међуопштинске сарадње, чиме се унапређује координација на географском, уместо административном нивоу, чинећи систем смањења ризика од катастрофа још ефикаснијим и отпорнијим.

фото СКГОPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept