ШКОЛА ПОЧИЊЕ 1. СЕПТЕМБРА-ОБЈАВЉЕН ШКОЛСКИ КАЛЕНДАР ЗА 2020/21 ГОДИНУ

Основци ће у наредној школској години имати четири распуста – јесењи, зимски, пролећни и летњи, док ће средњошколци имати три – зимски, пролећни и летњи, предвиђено је школским календаром Министарства просвете за наредну школску годину.
Прво полугодиште почиње у уторак 1. септембра, а завршава се 29. јануара, док друго почиње 17. фебруара, а завршава се за ученике осмог разреда у петак 4. јуна, а за ученике од првог до седмог разреда 18. јуна.

Јесењи распуст почиње 11. новембра и завршава се у петак 13. новембра, али се наслања на викенд те ће тако ђаци имати паузу од пет дана.

Зимски распуст има два дела – први део почиње у четвртак 31. децембра 2020. године и завршава се 8. Јануара, а други деопочиње у понедељак 1. фебруара, а завршава се у уторак 16. фебруара 2021. године.

Пролећни распуст почиње у петак 30. априла, а завршава се у петак 7. маја, те ће са викендима основци имати десетодневну паузу.
Ученици осмог разреда полагаће пробни завршни испит 26. и 27. марта, а завршни испит 21., 22. и 23. јуна.

Због короне могућа одступања
У новом Календару образовно-васпитног рада задржана је одредба да је могуће одступање до пет одсто у броју реализованих наставних дана, у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да школе испуне предвиђени годишњи фонд часова.

Ученици средњих школа неће имати јесењи распуст, већ само зимски, летњи и пролећни.

Ђаци у Војводини традиционално прво полугодиште завршавају раније, ове године то је 23. децембра, а у клупе се враћају 18. јануара 2021.

Иначе, министарство је направило план како ће изгледати школа од јесени, по коме би основци од првог до четвртог разреда требало да иду у школу или све време или по моделу – три недеље школа, једна недеља онлајн настава. С друге стране, ђаци од петог до осмог разреда, као и средњошколци, највероватније ће ићи две недеље у школу, а две недеље пратити наставу на даљину.

– Немају све школе исте капацитете и не може се у свим школама примењивати исти модел. Млађа деца не могу сама остајати код куће, па се иде на то да им се омогући да што више наставних сати проведу у школи. У неким школама биће могуће да се настава организује тако да у потпуности буду у школи, уз поштовање безбедносних мера и ограничења да на четири квадрата буде један ученик, а у другим школама, које пре свега имају много ђака и раде у две смене, ићи ће се на то да три недеље ђаци од првог до четвртог разреда иду у школу, а недељу дана прате наставу од куће – објаснио је министар Младен Шарчевић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/skola-pocinje-1-septembra-objavljen-skolski-kalendar-za-2020-21-godinu/

31 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Olja on 04/08/2020 at 09:46

  Sada je u pitanju život, ne samo zdravlje. Deca su već naučila da rade na daljinu, mada ima teškoća i za njih i za nastavnike, ipak treba tako nastaviti i izbeći veliki rizik. Treba sažeti gradivo, sve ostalo se može nadoknaditi kasnije. Ja neću pustiti decu u školu.

  • Olja Filipović on 04/08/2020 at 09:44

  Sada je u pitanju život, ne samo zdravlje. Deca su već naučila da rade na daljinu, mada ima teškoća i za njih i za nastavnike, ipak treba tako nastaviti i izbeći veliki rizik. Treba sažeti gradivo, sve ostalo se može nadoknaditi kasnije. Ja neću pustiti decu u školu.

  • Marija on 03/08/2020 at 17:33

  Aha a gde cu dete koje polazi u prvi razred a moramo da radimo i da tom istom detetu obezbedim sve sto to isto ministarstvo trazi. Al ste vi normalni?

  • Tanjana on 03/08/2020 at 16:51

  Bravo! Verujte,nemaju roditelji zivaca za svoju decu,pricam iz iskustva. Strasno!

  • Marija on 03/08/2020 at 15:49

  Kakva je to odluka da se dve nedelje ide dve se neide u skolu. Kao sad virus nije tu dve nedelje pa dodje. Nista glupse nisam cula. Svi olajn nastavu jer je to jedina zastita.

   • A on 03/08/2020 at 20:18

   Slazem se u potpunosti,zar da se deca porazboljevaju

  • Marija on 03/08/2020 at 15:45

  Sta znaci dve nedelje idu pa dve neidu, sta kao virus dve nedelje nije tu pa dodje. Svi na olajn jedina zastita.

  • Maki on 03/08/2020 at 15:03

  Ja sam i roditelj skolskog deteta i nastavnik. Dok sam se trudila da svom detetu budem uvek pomoc i podrska, moji đaci su takođe bili ti kojima sam bila dostupna svakog dana, po ceo dan … Izvinite, dragi roditelji, ali posle 10 godina rada u skoli, stekla sam utisak da su vecini roditelja svoja rođena deca postala teret i breme, da ne zele da se bave obrazovanjem, a jos manje vaspitanjem svoje dece jer za to jednostavno “ nemaju vremena“. Da li se stvarno radi o nedostatku vremena ili im je jednostavno lakse da okrive ucitelje, nastavnike, skolski sistem, Šarčevića ili koronu … ? To je vec tema za diskusiju. Sve u svemu, kako gad da se organizuje nastava, neko ce imati neki “ bolji“ predlog. Ali jedno ne mogu da razumem: kakvi su to roditelji koji ne mogu da pidnesu svoju rođenu decu u kuci za racunarom i koji bi ih radije poslali u skolu da se iz nje vrate bolesni?

   • Ceca on 03/08/2020 at 16:05

   Ja sam hronicni bolesnik suprug takodje…iskreno ako ce doci do vakcinacije kako se najavljuje ja bi deca da ostanu kuci …. lakse ce mi biti namucila bi se sa njim ali bila bi mirna sbog rizika

   • Milica on 03/08/2020 at 20:02

   Tacno tako.U potpunosti se slazem sa vama .Kako nekome moze svoje dete da bude teret?

  • Liki on 03/08/2020 at 14:26

  Odgovorno i sa dugogodišnjim iskustvom tvrdim da neposredan rad i razvijanje veština u kolektivu ne mogu da nadomeste drugi oblici rada sa učenicima. Međutim, ovo su vanredne okolnosti kada je ulog zdravlje- život. Ako se tako posmatra, moram priznati da je neki vid nastave na daljinu razumno rešenje. To mora pratiti sažetiji plan nastave i učenja kako bi se ključno realizovalo na valjan i prihvatljiv način. Naravno, treba pomoć u vidu pristupa internetu ( da bude besplatan za đake i nastavnike) , ali i ponuda kvalitetnih uređaja za rad ( npr. neka donacija lap topova ili tableta, pametnih telefona, možda na korišćenje i sl., ali bez uslovljavanja jer se tehnika kvari pa je neophodno obezbediti i servisera bez nadoknade). Tako, ipak,možemo pružiti jednake mogućnosti svima. Znamo ko je na potezu…

   • Branka on 03/08/2020 at 17:04

   Uciteljice i majko, deca treba da se socijalizuju. Vi ste ucitelj i znate da prenesete znanje deci, za to ste skole izucili, a mi obicne majke nemamo tu sposobnost, pa bi smo da ih uci kadar i da sto manje provode za tv, kompom i telefonom, da nauce sta je drugarstvo, a matematiku i srpski ce vec nekada savladati!

  • sve je to poludelo on 03/08/2020 at 13:00

  mozda i virus ne ide u skolu svake trece nedelje??mozda ministar zna nesto sto mi ostali ne znamo!!da nije tuzno bilo bi smesno.

  • Ivana on 03/08/2020 at 12:07

  Ja neću kupovati knjigebdetetu za sedmi imam od starijeg deteta sve je isto samo izmisljaju a imam ih troje

  • Ivana on 03/08/2020 at 11:58

  Gospodjo, dok traje online nastava nastavnici i te kako rade i to 24h ako se uzme pregledanje radova i čitanje poruka i mejlova od strane učenika, pored nastave koju imaja po rasporedu u toku dana kada komuniciraju sa djacima, objašnjava ju i zadaju zadatke. Tako da ne znam o kakvim turistički aranžmanima pričate. Pa svaki nastavnik je pre za klasičnu nastavu nego što ste vi. Ovo je bilo mučenje i veliko angažovanje kao i stres za nas nastavnike. Tako da gospodjo ne pričajte univerzalno za nastavnike jer mi to ne zaslužujemo. Volimo decu, volimo svoj posao ali nije nimalo lako izvesti toliko različite dece na pravi put. Pozdrav i drugi put birajte reči jer vredjate obrazovane i humane ljude.

   • Dusan on 03/08/2020 at 15:35

   A djake niko ne pita kako im je kada im profesori sa kompleksima natovaraju gradivo koje u zivotu nece upotrebiti,niko nas nista ne pita pa eto cutimo.

   1. Ziva istina

  • Susy on 03/08/2020 at 11:42

  Svi u školu i na posao!Normalan život- normalne plate! Pa ko živ – ko mrtav! Sita sam više kombinacija!

  • Tatjana on 03/08/2020 at 10:49

  Ma kako da ne. Za dan napravise vakcinu,evo nestace korona do 1 .9. Hahaha,moja nece ici dok govore da umiru i deca od ovog zla. Neka njih kuci ,pa kad ovo prodje eto njih u klupe

   • Brana on 03/08/2020 at 14:32

   Takodje

    • Ceca on 03/08/2020 at 16:06

    Ja sam hronicni bolesnik suprug takodje…iskreno ako ce doci do vakcinacije kako se najavljuje ja bi deca da ostanu kuci …. lakse ce mi biti namucila bi se sa njim ali bila bi mirna sbog rizika

   • Ceca on 03/08/2020 at 16:07

   Slazem se i ja sam hronicni bolesnik i suprug nek izdrze ovo polugodiste do vakcinacije

   • Lara on 03/08/2020 at 17:44

   Pa vi onda niste zaposleni ili imate babu i dedu na raspolaganju. Izgleda da ne shvatate da postoje ljudi koji nemaju kome decu da ostave, a rade u industrijama koje nemaju mogucnost rada od kuće. Znaci da se ne zarazimo koronom, nego da umremo od gladi ili da nas izvrsitelji izbace na ulicu???

    • Dunja on 03/08/2020 at 22:20

    Ja nemam ni babu ni dedu niti bilo koga ko bi mogao da mi cuva cete dok sam na poslu ali moje dete (9) nece ici. Dovijacemo se suprug i ja kako znamo i za cuvanje i za ucenje, radije bih da ga gledam kako raste zdrav.

  • Dana on 03/08/2020 at 07:45

  Ministar ne smanjuje plan i program.Nema pojma.Imali smo nastavnicu istorije koja tražila RTS lekciju, iz udžbenika i ono što je ona otkucala.Tri za jedan.To nije nirmalno.Ministar se ne bavi suštinom.Nastavnici su toliko bili zahrevni da su ova naša deca ludela.A neka svima obezbedi računare i internet pa neka priča obon line nastavi.Sramota.

  • Marija on 02/08/2020 at 21:30

  Ja kao roditelj deteta od 8 i 10 godina želim ono što po zakonu i pripada deci: škola u punom kapacitetu i učitelje i nastavnike posvećene nastavi i deci, a ne turističkim aranžmanima. Deca su nam nezbrinuta, ostavljena sama sebi o internetu, a mnogi roditelji rade zaista na svom radnom mestu, a ne od kuće. Ne prihvatam on line nastavu.

   • Ceca on 03/08/2020 at 16:09

   Ne izvodljivo je t

  • Sasa on 02/08/2020 at 11:14

  Nastava ce biti onlajn,tako da kalendar je ok.

   • Iva on 03/08/2020 at 13:14

   Ne vredi vam skola kad izgubite zdravlje. Previse je to dece na jednom mestu. Ne mozes decu zadrzati sve vreme na cetiri kvadratna metra,a o konstantnom nosenju maski je smesno pricati. Nastavnici dolaze prevozom ,a deca iz razlicitih porodica. Mozda deca nemaju jake simptome ,ali ce vam virus doneti u kucu. Sta je sa uciteljima i nastavnicima i njihovim porodicama ?
   Da li je moguce da se o ovome raspravlja ,a ljudi umiru. Tu decu treba izvesti na put ,a ne rizikovati njihovo i sopstveno zdravlje.
   Kad sve prodje vraticemo se u skole.
   Postoji sazimanje gradiva o kome niko ne prica. O tome ministarstvo mora da odluci i posalje dopis skolama. Da li je moguce da se dozvoljava pojedinim nastavnicima i uciteljima da traze
   od ucenika isto onoliko znanja koliko je u redovnim uslovima zivota ? Razmislja li neko o tome sta ce se desiti kad se pojavi nekoliko pozitivnih ucenika i nastavnika u skoli. Da li cete onda zabraniti deci da idu u skolu?
   Da taj cirkus ne bi gledali u sred skolske godine ,mislim je online nastava jedino razumno resenje i to sazimanjem gradiva.
   Sve cemo nauciti , samo da ostanemo zdravi.
   Cuvajte se !

    • Svetlana on 03/08/2020 at 18:30

    Istog sam mišljenja. Od svega je najvažnije zdravlje dece, valjda će protokom vremena nešto dobro se desiti. Strpljen-spašen.

  • Vidak on 02/08/2020 at 08:14

  Koja glupst sta se postize time sto ne idu cetvrtu u skolu kad idu.tri…Boze dragi..
  A srednjiskolci dve idu dve ne …glupost…sta to ministar pokusava da uvede ? Ili idu ako je sa.virusom ok ili brate ne idu….pa u svakom slucaju zarazice se mozda bas tih dana kada pohadjaju nastavu…a sa decom nije lako raditi u ovoj situaciji ako idu treba povecati broj radnika

Komentari su onemogućeni.