ШКОЛА У ЛОЗОВИКУ ОБЕЛЕЖИЛА 183. РОЂЕНДАН

Основна школа  „Радица Ранковић“ у Лозовику прославила је 22. октобра 183.рођендан. Током преподнева положен је венац пред бистом Радице Ранковић у селу.

Потом је уследила свечаност – најпре је у Дому културе одржана приредба за ученике,а од 18 часова приређена је приредба и за родитеље, мештане Лозовика и госте. Учествовале су све генерације, од предшколаца до осмака из све три лозовичке школе.
Овим поводом у школи“Радица Ранковић“  је постављена изложба слика.
Школу данас похађа 340 ученика.
Ево и кратког подсећања на историјат школства у Лозовику:  прва основна школа подигнута је 1835. године у једној приватној кући у центру села.
Међутим, први учитељ баш те школе, Аранђел Илић, у својим мемоарима тврди да је своје ђаке подучавао у згради поред цркве брвнаре подигнуте 1831. године.
Године 1842. подигнута је Лозовичко-сараорачка школа, између ових села, код цркве брвнаре. Ђаке је подучавао учитељ Миладин Радовановић.
 Касније је 1871. године у средини села подигнута лепа и најмодернија зграда за оно време у којој је било много учионица и других споредних одељења. Ова зграда је била у функцији све до 1968. године када је направљена нова модерна зграда у центру села.
Пред почетак II светског рата, због великог броја ученика и разуђености Лозовика, отпочиње се изградња две нове школске зграде на супротним крајевима села. Оне су завршене тек након II светског рата, 1947. односно 1949. године (школске зграде бр. 2 и бр. 3).
Данас се рад школе одвија у ове три одвојене школске зграде (школска зграда 1 – у центру, бр. 2 у Бугар мали и бр. 3 у Црквен мали). У две школе настава се одвија за ученике од I – IV разреда, док у централној школи постоји 9 одељења виших разреда.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/skola-u-lozoviku-obelezila-183-rodjendan/