Početna » ШКОЛАМА СТИГАО ДОПИС-МАЛА МАТУРА ПО ПЛАНУ, КАКО ЋЕ СЕ ЗАКЉУЧИВАТИ ОЦЕНЕ, КАКО РАДИ БОРАВАК…

ШКОЛАМА СТИГАО ДОПИС-МАЛА МАТУРА ПО ПЛАНУ, КАКО ЋЕ СЕ ЗАКЉУЧИВАТИ ОЦЕНЕ, КАКО РАДИ БОРАВАК…

Директорима основних и средњих школа у Србији стигао је допис поводом изненадне одлуке Владе Србије да се школска година заврши две недеље раније.

од Паланка данас
0 Коментар

У допису у који су  медији имали увид Министарство се позива на могућност одступања од утврђеног броја наставних дана до пет одсто, коју оставља календар васпитно-образовног рада. Та могућност биће искоришћена па ће друго полугодиште школске 2022/2023. године за ученике основне и средње школе, у делу који се односи на редовну наставу, бити завршено се у уторак, 6. јуна 2023. године.У допису се Министарство позива и на подзаконска акта којима је уређено оцењивање ученика у основном и средњем образовању и васпитању, а који кажу да је потребно је да школа утврди предлог закључних оцена на крају школске године најкасније до 6. јуна, о чему благовремено обавештава ученике и њихове родитеље, односно друге законске заступнике.

“Приликом упознавања ученика и родитеља са предлогом закључне оцене, наставник даје и образложење оцена, као и сугестије за ученика о томе на који начин могу да, уколико желе, поправе оцену. Посебно је потребно да се води рачуна, приликом утврђивања предлога закључних оцена, о одредбама које се односе на могућност предлагања закључне оцене у случајевима када је ученик оцењен мање пута од прописаног, у складу са чланом 5. став 2. Правилника о оцењивању у основном образовању и васпитању и чланом 17. ст. 9. и 10. Правилника о оцењивању у средњем образовању и васпитању“, наводи се у допису.

Члан 5 (Правилника о оцењивању у основном образовању и васпитању)

Ученик се оцењује најмање четири пута у полугодишту, а ако је недељни фонд часова обавезног предмета, изборног програма и активности један час најмање два пута у полугодишту.

Ученику који није оцењен најмање четири пута из обавезног предмета и изборног програма други страни језик у току полугодишта, односно најмање два пута у току полугодишта уколико је недељни фонд обавезног предмета, изборног програма и активности један час, не може да се утврди закључна оцена, изузев у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће оценити ученика потребан број пута.

У допису који су школе данас добиле Министарство указује и да је потребно да се пажња обрати и на формативно и на сумативно оцењивање.

„Приликом припреме закључне оцене наставник треба да има у виду и самосталност и ангажовање ученика и у оквиру других облика образовно-васпитног рада чија реализација доприноси остваривању исхода обавезних предмета, изборних програма и активности“, наводи се у допису директорима.

Министарство је од школа затражило и да наставници и стручни сарадници у оквиру осталих облика образовно-васпитног рада организују активности и теме у циљу развоја социјалних и емоционалних вештина ученика, као на пример: толеранције, емпатије, тимског рада, креативности, самоконтроле, оптимизма, поштења и захвалности.

А шта после 6. јуна?

“У периоду од 7. јуна, односно након завршетка другог полугодишта у делу који се односи на редовну наставу и најкасније до 20. јуна у школама се остварују облици образовно-васпитног рада (допунска, додатна и припремна настава и настава у природи), као и остали облици образовно-васпитног рада у складу са годишњим планом рада школе, у циљу обезбеђивања бољих постигнућа ученика на крају школске 2022/2023. године, а све у најбољем интересу ученика.” – стоји у допису у ком се додаје и да се од школа се очекује да сваком ученику који није задовољан предлогом закључне оцене, обезбеди услове да ту оцену и поправи уколико покаже резултат који је основа за поправљање оцена.

Продужени боравак, као посебан облик образовно-васпитног рада, у школама где постоји организује се и даље, односно до 20. јуна.

Препорука је да школа изврши анкетирање родитеља и на основу резултата анкетирања организује рад продуженог боравка.

Такође, целодневна настава, као посебан облик образовно-васпитног рада, организује се и даље, односно до 20. јуна. Рад у одељењима целодневне наставе остварује се кроз организацију различитих облика слободних активности.

Препорука је да школа, и у овом делу, изврши анкетирање родитеља и на основу резултата анкетирања организује целодневну наставу.

Завршни испит

Све активности које се односе на организацију и реализацију завршног испита за ученике осмог разреда основне школе, завршног испита на крају средњег образовања у трогодишњем трајању и матурског испита за ученике средње школе спроводе се у складу са годишњим планом.

Све активности које се односе на разредне и поправне испите, годишње испите у основним и средњим музичким школама, као и све друге испите који се полажу у школама, спроводе се у складу са годишњим планом. У стручним школама се пракса, практична настава и учење кроз рад спроводе у складу са годишњим планом.

Допис школама потписује в.д. министра просвете и министар без портфеља Ђорђе Милићевић.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept