„ШКОЛЕ ЋЕ БИТИ ОТВОРЕНЕ У ЈУНУ ДА СЕ УРАДИ МАЛА МАТУРА И ДА СЕ ПОПРАВЕ ОЦЕНЕ“

Настава за основце и средњошколце завршава се онлајн крајем маја, каже министар просвете Младен Шарчевић.Он је додао да ће у јуну школе бити отворене да се уради мала матура, али и да ђаци који желе поправе оцене.

Министар је нагласио да је школским календаром у регуларним условима предвиђено да настава траје до половине јуна, али да је скраћен пролећни распуст, било је радних субота, тако да ће онлајн настава бити завршена раније.Он је навео да ће већини ученика оцене бити закључене крајем маја, да ће само они који желе да поправе оцену имати могућност да то ураде у јуну у школама.

„Нема враћања деце у учионице, настава се завршава онлајн, крајем маја. Индивидуални доласци су могући у јуну да се уради мала матура и поправе оцене“, рекао је министар за РТС.

Додао је да ће, уколико епидемиолошка ситуација буде повоља, мала матура бити организована у другој половини јуна, да је школским календаром предвиђено да то буде 17., 18. и 19. јун, али да и то може да се помери.

За надарене ученике, који желе да упишу специјализована одељења у гимназијама, пријемни ће бити организоан до прве половине јуна.

Настава за студенте, како је рекао, такође ће бити завршена онлајн половином маја, већ карајем маја планиран је априлски рок, у јуну регуларни јунски рок.

Министар је казао да по Закону о високом образовању није могуће да се организују и онлајн испити. Факултети који имају акредитоване онлајн студијске програме, испите морају да организују у седишту факултета.

За планиране екскурзије, навео је, покушавају да пронађу најбоље моделе. Вероватно ће за уплаћен новац ђаци добити ваучере које ће породица моћи да искористи.

За наредну шолску годину министар каже да екскурзије могу само условно да се планирају и то само у Србији.

Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/skole-ce-biti-otvorene-u-junu-da-se-uradi-mala-matura-i-da-se-poprave-ocene/