Početna » СКРАЋЕН ПУТ ДО ДОБИЈАЊА ДИЈАГНОЗЕ Рак плућа је могуће ОТКРИТИ на време, НИКАКО не треба игнорисати ОВЕ СИМПОМЕ

СКРАЋЕН ПУТ ДО ДОБИЈАЊА ДИЈАГНОЗЕ Рак плућа је могуће ОТКРИТИ на време, НИКАКО не треба игнорисати ОВЕ СИМПОМЕ

Кашаљ, умор, отежано дисање, губитак апетита и бол у грудима најчешћи су били симптоми код више од 50 одсто пацијената код којих је дијагностикован карцином плућа, а који су учествовали у истраживању спроведеном од стране Удружења пацијената „Пуним плућима” и Клинике за плућне болести Универзитетског Клиничког центра Србије.

од Паланка данас
0 Коментар

Податак који охрабрује је да се након појаве првих симптома већина пацијената одмах обратила лекару. Ипак, информацију да је болест могла да се установи у почетном стадијуму, обављањем скрининг прегледа на рано откривање рака плућа, већина пацијената није имала. Овај програм спроводи се само у Војводини. У истраживању је учествовало 147 пацијената, 88 мушкараца и 59 жена из целе Србије. Њих 75 прима савремене терапије, док 72 хемио терапије.
Заменик директора Клинике за плућне болести УКЦ Србије др Спасоје Попевић,  указао је на забрињавајући податак да је готово 90 одсто анкетираних раније била пушач, а да једна трећина њих и даље пуши.

– Оно што је охрабрујућа вест је што се скоро половина испитаника изјаснила да је одмах након првих симптома отишло код лекара, не чекајући да пролази време. Податак који додатно охрабрује је да је њих 76, у року од месец дана добило дијагнозу, што показује да је пут пацијента од појаве симптома до добијања дијагнозе, сада ипак донекле скраћен – објашњава др Попевић.

Најчешће примедбе пацијенти су имали на дуго чекање на дијагностику, односно скенер, бронхоскопију, потешкоће приликом заказивања прегледа у државним здравственим установама, односно немогућност заказивања код лекара у клиничким центрима.

Оља Ћоровић из Удружења пацијената за борбу против рака плућа „Пуним плућима” каже да је држава доста тога урадила за пацијенте који се лече од рака плућа набавком додатних скенера, бронхоскопа, али и на проширењу индикација за добијање савремених терапија. Ипак, када се ради о превентиви мало тога је урађено. Скрининг на рано откривање рака плућа у Србији се ради само у Институту за плућне болести Војводине у Сремској Каменици. До сад је прегледано преко 4.000 особа у ризику, а код 86 је откривен карцином плућа.

– Дијагностиковано је укупно 40 пацијената са бенигним променама и 88 пацијента са променама малигне етиологије, од чега 86 је имало карцином плућа. Карцином бронха у првом и другом стадијуму болести откривен је код око 50,4 одсто пацијената, 17,4 одсто је било у трећем стадијуму, 28,6 одсто у четвртом, док код одређеног процента није било могуће одредити стадијум болести. Најчешћи патохистолошки тип је био аденокарцином, код 45 болесника је спроведено оперативно лечење, док су код осталих болесника спроведене друге мере онколошког лечења, примена системског лечења или зрачне терапије –  каже начелница дневне болнице Института за плућне болести Војводине др Далиборка Бурсаћ.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept