Početna » СКРИВЕНИ ТРОШКОВИ С ТЕКУЋИХ РАЧУНА ТОПЕ ДО 4.000 ДИНАРА Ево шта је бесплатно, А ШТА МОРАМО ДА ПЛАТИМО

СКРИВЕНИ ТРОШКОВИ С ТЕКУЋИХ РАЧУНА ТОПЕ ДО 4.000 ДИНАРА Ево шта је бесплатно, А ШТА МОРАМО ДА ПЛАТИМО

Грађани који плату примају преко текућих рачуна, често и нису свесни колико им новца одатле нестане због разних банкарских трошкова и провизија. Они, зависно од услуга које им банке пружају, месечно могу да износе и до 4.000 динара.

од Паланка данас
0 Коментар

Одржавање текућег рачуна, издавање чекова и бланко меница, одржавање кредитних картица, провизија на електорнско плаћање, неке су од ставки које сви корисници банкарских услуга плаћају сваког месеца. Колико ће их то коштати зависи од тога за коју банку су се определили и које врсте услуга или пакета услуга користе.ТРОШКОВИ КОЈЕ БАНКЕ НАПЛАЋУЈУ ГРАЂАНИМА:

– вођење текућег рачуна – 150-3.000 (зависи од пакета за који се клијенти определе)

– чланарина за основну кредитну картицу – 100 динара месечно

– издавање чекова – 25 -35 динара по чеку

– издавање основног извештаја кредитног бироа – 246 динара

– издавање бланко менице – 50 динара по меници.

– упит стања на банкоматима других банака у земљи – 40 динара

– одржавање кредитних картица – 250 динара

– електронска плаћања у динарима – 19 динара по налогу

– безготовински пренос новца у динарима – 100 дин до 8.000 динара

– накнада за одобравање дозвољеног минуса на рачуну – 300 динара


У Народној банци Србије објашњавају да у складу са Законом о платним услугама банке, као и други пружаоци платних услуга, имају право да кориснику платних услуга за пружање тих услуга наплате накнаду. – Народна банка Србије настоји да те накнаде учини што је могуће више јасним и видљивијим за кориснике банкарских услуга, као и лакшим за поређење између више пружалаца платних услуга. Висину пружалац платних услуга опредељује самоиницијативно, у складу са својом пословном политиком. Такође, оно што банка наплаћује својим корисницима за пружену услугу обавезни је део уговора који су закључили банка и корисник – кажу у НБС.

ОВО ЈЕ БЕСПЛАТНО:

– отварање текућег рачуна

– вођење динарског депозита

– издавање једног извода платног рачуна месечно (сваки следећи се наплаћује 100 динара)

– исплата са текућег рачуна

– исплата новца са банкомата банке у којој је рачун

– уплата на рачуне физичких лица у оквиру банке

Тржишна утакмица и борба за сваког клијента утицала је да су трошкови које банке наплаћују од њих поприлично уједначени. Ипак, није згорег с времена на време прелистати сајтове банака на домаћем тржишту и проверити висину накнада или тарифа јер неке разлике ипак постоје које на дуже стазе могу донети значајне уштеде.

У НБС додају да банке имају обавезу да о променама накнада информишу своје кориснике писаним путем најмање 60 дана пре почетка примене новог ценовника.

– Пружалац платних услуга дужан је да корисника платних услуга, обавести о његовом праву да пре дана почетка примене предложених измена и допуна може да раскине оквирни уговор без плаћања накнаде и других трошкова, ако не прихвати тај предлог. Такође, пружалац платних услуга је дужан да кориснику платних услуга најмање једном годишње, без накнаде, достави извештај о свим наплаћеним накнадама за пружене услуге повезане с платним рачуном – објашњавају у НБС.

Из НБС подсећају да је у циљу заштите стандарда грађана у августу 2022. усвојена Одлука о платном рачуну са основним услугама, којом се трајно штити стандард грађана у погледу платних услуга које су им потребне за свакодневне животне активности.

– Утврђен је максимални износ месечне накнаде за платни рачун са основним услугама у висини 150 динара, која је на располагању свим корисницима платних рачуна, и прецизирана је његова гарантована садржина. Корисници могу у сваком тренутку да пређу на овај пакет услуга код исте или друге банке, ако оцене да ће он задовољавати њихове потребе. Исто тако, утврђене су и додатне услуге које корисник може да захтева, међу којима су дозвољено прекорачење рачуна, издавање чекова и др. за које су такође утврђена правила за одређивање висина накнада за те услуге – истичу у НБС.

Дневник,Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept