СЛАВА БЕЗ ГОСТИЈУ У ВРЕМЕ ЕПИДЕМИЈЕ?

Сезона слава је почела, а због тренутне епидемиолошке ситуације лекари упозоравају да би крсну славу и ове године требало обележити само у кругу породице, без позивања гостију, јер би прослава и с малим бројем званица представљала огроман ризик од заражавања вирусом.

Вирусолог др Тања Јовановић, чланица кризног штаба, рекла је за Kурир да је прослава славе у току пандемије ковида велики ризик за све и да, уколико се људи не придржавају ових препорука лекара, можемо да очекујемо повећан број новозаражених после периода великих слава.

– У јеку пандемије, када на дневном нивоу имамо преко 60 преминулих пацијената, када су интензивне пуне болесника с тешком клиничком сликом, када имамо велики број људи на респираторима широм Србије, славу треба прославити искључиво само у кругу породице, уз обележавање обичаја и без позивања гостију – истакла је др Јовановић и додала:

– Ову препоруку стручњака, с којом је сагласна и СПЦ, треба озбиљно схватити. Свако позивање гостију представља велики ризик од заражавања. Госта не можете натерати да све време носи маску, да држи дистанцу и да ћути. Све супротно од тога, онако како обично и бива на славама, повећава ризик од ширења вируса. Опасно је то што има доста асимптоматских случајева, а вирус може лако да се шири у затвореном простору без поштовања епидемиолошких мера – објаснила је она и додала да се на свакој седници кризног штаба разматра актуелна епидемиолошка ситуација тако да верује да ће једна од тема на следећој седници бити и прослава слава.

Иако су уведене ковид пропуснице за све затворене угоститељске објекте после 22 сата, на слави пак није могуће имати ковид редара, који ће контролисати сертификате и поштовање мера, јер су гости на слави сви за једним славским столом.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/slava-bez-gostiju-u-vreme-epidemije/