СЛАВИМО ЉУБАВ, ВЕРУ И НАДУ-ДАНАС ЋЕРКАМА ПОКЛОНИТЕ НЕШТО

Свете мученице Вера, Нада и Љубав и њихова мајка Софија биле су хришћанске светитељке и мученице из 2. века. Живеле су и страдале у Риму.

Софија је била удовица и сама је подизала своје ћерке које су имале Вера 12, Нада 10 и Љубав 9 година.Када су у време цара Хадријана почела хапшења хришћана, Софија је са ћеркама заробљена и изведена пред цара. Након што су одбиле да се одрекну своје вере, Хадријан је наредио мучење Софијиних ћерки иако је реч била тек о девојчицама.Тако су све и настрадале.
Мајка је узела њихова тела и сахранила их ван града.
Након три дана и три ноћи молитви на њиховом гробу и сама је умрла 137. године.

Како су имена девојчица – Љубав, Вера и Нада, постала симбол живота сваког хришћанина, народ сматра да се на данашњи дан треба уздржати од сваких злих мисли и дела и посветити се љубави према ближњем.

Такође, овај празник је посвећен женама и њиховој деци, превасходно ћеркама. Верује се да девојчице данас треба обрадовати неким поклоном колико год он скроман био.

Зато мајке, биће довољно и да им само посветите пажњу и покажете им колико их волите. Некада је то најлепши поклон!

Празник Вере, Љубави и Наде (црквенословенски Вера, Надежда и Љубљи; грчки Pistis, Elpis, and Agape; latinski Fides, Spes et Caritas) заправо је посвећен трима хришћанским врлинама познатим из Прве посланице Светог Павла Kоричнанима.

У српском народу сматра да се на данашњи дан треба посебно уздржати од злих мисли и дела и посветити се љубави према ближњем и према Богу (у том смислу је овде значање Љубави као највишег односа са Богом).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/slavimo-ljubav-veru-i-nadu-danas-cerkama-poklonite-nesto/