Početna » СЛАВИМО ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК: Ово ваља данас урадити, а никако немојте да прекршите једну ствар

СЛАВИМО ВАСКРШЊИ ПОНЕДЕЉАК: Ово ваља данас урадити, а никако немојте да прекршите једну ствар

ПРАВОСЛАВНИ верници и СПЦ данас славе, Васкршњи понедељак, први дан после Христовог устајања из гроба, а други дан Васкрса.

од Паланка данас
0 Коментар

Врло је раширен и назив “Бела недеља”, јер спада у “трапаве седмице”, током којих се не посте ни среда ни петак. Ова седмица назива се и Томина недеља, названа по апостолу Томи.Васкрс се слави три дана, па су у календару Српске православне цркве црвеним словом обележени и Васкршњи понедељак и Васкршњи уторак. Сва три дана верници се традиционално поздрављају са “Христос васкрсе” – “ваистину васкрсе” и тиме настављају да преносе радосну вест о Христовом васкрсењу коју је мироносницама на Христовом гробу јавио анђео благовесник Гаврило.

Обичаји и традиција

На Васкршњи понедељак се настављају гозбе и весеља, наставља се хришћанска радост. То је заправо једна једина ствар, коју прави и искрени верници никако не би смели да забораве да ураде на овај дан. Дакле, да наставе да се веселе и ту радост поделе са најближима. Према народном веровању, они који се оглуше о ово једноставно “правило” пркосе Богу и Христосу и неће им ићи у животу “како треба”. То је време када се окупља родбина и из удаљенијих крајева.


У многим местима се организују литије, укључујући и манастир Хиландар. Тамо, рано изјутра, по завршеној служби у храму, монаси излазе из манастирске порте, носећи црквене предмете, на челу са иконом Богородице Тројеручице.

Крећући се лаганим ходом у поворци, поју сво време тропаре Богородици и обилазе места: Крст цара Душана, спомен место Богородици подигнуто на месту где је угинула мазга која је донела икону Богородице Тројеручице из Јерусалима, костурницу где се чувају кости упокојених монаха, а онда се враћају у манастир и поново улазе у храм.

Што се тиче старих обичаја, у неким крајевима Војводине на данашњи дан момци који су за женидбу у преподневним сатима у фијакерима обилазе девојке у селу које су за удају. Са собом обично воде и тамбураше или сами свирају понеки инструмент, али обавезан детаљ је посуда са водом.

Када дођу код девојака, поливају их водом, односно, према народном веровању, спирају грехе са њих и спремају да их ожене.

Што више воде потроше, то је већа шанса да су баш ту девојку одабрали за будућу супругу. Због овог обичаја васкршњи понедељак зове се још и водени понедељак.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept