Početna » Следе нам 72 сата пакла: НА БАЛКАН стиже нова СУПЕРЋЕЛИЈА, доноси ТОРНАДА

Следе нам 72 сата пакла: НА БАЛКАН стиже нова СУПЕРЋЕЛИЈА, доноси ТОРНАДА

Познати словеначки метеоролог Марко Корошец објавио је једно од најозбиљнијих упозорења, које нас очекује у наредна три дана.

од Паланка данас
0 Коментар

Корошец, аутор низа текстова на метеоролошком порталу севере-wеатхер.еу, наводи да су последње две недеље показале изванредан временски образац у средњој Европи. Бројне временске непогоде праћене ветром олујне јачине са торнадима и градом велике величине разориле су алпско подручје, север Италије, Словенију, Хрватску, делове Србије…Озбиљне временске непогоде, укључујући крупнији град, предвиђају се од понедељка до среде јер још један снажан и дубок фронтални талас улази у прегрејану земљу, наводи Корошец.

Упозорење важи и за средњи Балкан.

– Од понедељка до среде у средњој Европи са алпским подручјима, Италији, северном и средњем делу Балканског полуострва очекује се вишедневна оштра временска непогода. Очекују се јаке грмљавинске олује, укључујући суперћелије са врло великим до великим градом, торнада, бујичне поплаве и разорни ветрови – упозорава Severe Weather.

Портал посебно апелује да се пажљиво прате подручја уз јадранску обалу где су многи на одмору и камповању.

– Изузетно јаки ветрови могли би да узрокују озледе и велику штету на дрвећу у парковима слично као што смо видели прошле недеље – наводи Корошец и још једном понавља да следи тешка прогноза за средњу Европу и Балканско полуострво са екстремним условима за град огромне величине, разорне ветрове и торнада у понедељак и уторак.

За недељу и понедељак предвиђа се прилично брз пораст температуре, међутим, тај топлотни талас биће кратког даха, али температуре ће поново бити знатно изнад 30 степени широм северне Италије и Балкана. Средње температуре поново ће бити око 10-12 °Ц изнад нормале док ће прогнозиране дневне температуре остати у екстремним вредностима.

Наредна два дана доносе у јужну Италију и јужни Балкан изразито високе температуре. У Србији, Албанији, Северној Македонији, Румунији, Бугарској и Грчкој предвиђају се максималне дневне температуре од 40 до 46 °Ц.

(Kurir.rs/Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept