Početna » СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ЖЕНЕ У ПЕНЗИЈУ СА 63 ГОДИНЕ И 15 ГОДИНА СТАЖА

СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ЖЕНЕ У ПЕНЗИЈУ СА 63 ГОДИНЕ И 15 ГОДИНА СТАЖА

од Паланка данас
0 Коментар

Од 1. јануара следеће године у старосну пензију жене ће моћи да иду са навршене 63 и по године и најмање 15 година стажа осигурања, а нови услови пензионисања важе и код остваривања права на превремену пензију.

Тако ће од следеће године у превремену старосну пензију мушкарци моћи да оду са 40 година стажа и 60 година живота, а жене са најмање 40 година стажа и 59 година и по година.

Онима који се одлуче да се превремено пензионишу, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре него што напуне године прописане за пензионисање у тој години, а максимално 20,4 одсто.

Законом је прописано да се услови за одлазак у превремену старосну пензију померају до 2024. године, када ће и женама и мушкарцима за остваривање ове врсте пензије услов за пензионисање бити 60 година живота и 40 година стажа.

Када је реч о редовној старосној пензији, предвиђено је да се од 2032. године изједначе услови за пензионисање жена и мушкараца, па ће и једнима и другима за пензионисање бити потребно 65 година живота и најмање 15 година стажа.

Жене и мушкарци могу да се пензионишу и са 45 година стажа,

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept