СЛЕДИ ЗАМЕНА 180.000 ФИСКАЛНИХ КАСА

Србија, према најави Министарства финансија, ове године дефинитивно уводи онлајн фискализацију. То значи да ће свака фискална каса у Србији у сваком тренутку бити директно повезана са системом Пореске управе. Другим речима, око 180.000 фискалних каса мораће да се мења или да се дограђује. Тако ће порезницима контрола бити знатно олакшана, али ће привредници, неспорно, претрпети значајне трошкове.- Радна група Министарства финансија започела је рад на измени текста радне верзије Нацрта закона о фискалним касама, који предвиђа електронско преузимање података из фискалних каса – потврдило је „Новостима“ Министарство финансија.

– Приликом израде закона, који би требало да се усвоји до краја године, водиће се рачуна да измене не доведу до значајног финансијског напора пореских обвезника, а размотриће се фазно увођење нових решења.Унапређење фискализације је једна од мера предвиђених Националном стратегијом за борбу против сиве економије, коју је, на предлог Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), усвојила Влада Србије. Уз њу иде и предлог да се прошири обухват фискализације, односно знатно смањи број привредних грана које сада немају обавезу таквог евидентирања промета.

Према подацима Удружења послодаваца укупни трошкови онлајн фискализације крећу се од минималних 710 евра по продајном месту до чак 2.100 евра. Реч је о рачуници која је резултат анкете Асоцијације сервиса фискалних уређаја (АСФУ) на више од 2.000 фирми. Она је показала да 79,71 одсто фискалних каса раде самостално, без надређеног рачунара.

– Ово значи да 183.333 фискалнe касe ради у објектима где нема надређеног рачунара, што даље значи да порески обвезник мора да баци постојећу касу, која кошта од 120 до 250 евра и купи следећу опрему: пос рачунар (300-500 евра), термални штампач (60-300 евра), Оперативни систем (100-300 евра), софтверску апликацију (250-1000 евра) – наводе у Удружењу послодаваца.

Извор: Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sledi-zamena-180-000-fiskalnih-kasa/