СМЕДЕРЕВАЦ И ПОЖАРЕВЉАНИН УХВАЋЕНИ У ШВЕРЦУ РИМСКИХ НОВЧИЋА

Цариници су 7. марта 2020. године на излазу прелаза Батровци, у сарадњи са полицијом, спречили кријумчарење 6 антиквитетних новчића из римског периода. Покушај кријумчарења антиквитетног новца откривен је у суботу у вечерњим часовима када је на излаз граничног прелаза пристигла опел астра смедеревских регистарских ознака за чијим је воланом био 27-годишњи Пожаревљанин.

Он је путовао у друштву 35-годишњака из Смедерева који је уједно и власник возила.

Током личног прегледа возача, у новчанику који му се налазио у панталонама, пронађена су 2 новчића из римског периода.

Потом је детаљно прегледан и сапутник из Смедерева у чијем је новчанику који се налазио у јакни коју је имао на себи откривено 4 новчића из римског периода.

На питање царинског службеника шта имају да пријаве царинској контроли, обојица су одговорила да са собом не носе ништа, али су се цариници ипак одлучили за детаљну контролу. На основу онога што су путници рекли, реч је о 4 сребрњака и 2 новчића од бронзе из 1., 2. и 3. века, на којима је са предње стране видљива глава императора из профила, а са задње су илустрације ратника са копљем или људске фигуре са теразијама у руци.

Предмети ће бити упућени на вештачење, како би се потврдила њихова аутентичност, као и порекло и раздобље из код потичу.

Текст и фото Управа царина

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/smederevac-i-pozarevljanin-uhvaceni-u-svercu-rimskih-novcica/