Početna » СНЕГ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА ВЕЈЕ: ЕВО ШТА ДОНОСИ ХЛАДНИ ФРОНТ ИЗНАД СРБИЈЕ, ОЧЕКУЈЕ СЕ И ГРМЉАВИНА

СНЕГ НЕ ПРЕСТАЈЕ ДА ВЕЈЕ: ЕВО ШТА ДОНОСИ ХЛАДНИ ФРОНТ ИЗНАД СРБИЈЕ, ОЧЕКУЈЕ СЕ И ГРМЉАВИНА

Због наставка обилних падавина, очекује се значајнији пораст нивоа река

од Паланка данас
0 Коментар

У току вечери и ноћи у већем делу Србије очекује се нови талас обилних падавина, а снег ће на западу и југозападу Србије понегде бити праћен и грмљавином. Хладни фронт таласа се данас преко Србије. У већем делу Србије температуре су данас од један до пет степени, а снег је забелео Војводину, Београд и западну Србију. Истовремено, на југоистоку Србије данас је било суво, уз праве пролећне температуре, па док је у Београду падао снег, у Лесковцу је мерено невероватних 22°Ц.Током дана снег је у већем делу Војводине и у Београду прешао у кишу, а температура је достигла 3°Ц.

Ове вечери на западу Србије пада јак снег, у централним и северозападним пределима суснежица, а киша у већем делу Војводине и у Београду. На југоистоку и истоку и даље је суво и веома топло.

Тренутне температуре крећу се од нула степени на западу Србије до 15 степени у Лесковцу, Пироту и у Врању. У Неготину је 10 степени, у Београду и на Kопаонику три степена, у Сјеници је након јутарњих 10 степени температура сада уз јак снег опала на минус два степена, а најхладније је на Златибору са минус три.

У наставку вечери и ноћи у Србији се очекује нови талас падавина. На западу и југозаапду Србије очекује се јак снег, а јака киша ће у северним и централним пределима Србије и у Београду у наставку вечери прећи у снег. На југоистоку и истоку Србије у почетку ће бити суво, касније са кишом и пљусковима.

У току вечери веома обилне падавине очекују се на западу и на југозападу Србије, а у овим пределима снег ће понегде бити праћен грмљавином. Иначе, широм Црне Горе бесне јаке олује са кишом и веома обилним пљусковима са грмљавином, док је на северу Црне Горе и на планинама снег праћен и јаком грмљавином. Управо ће овај систем током вечери југозападним и западним пределима Србије донети снег са грмљавином, нарочито ширем подручју Сјенице, Златара, Нове Вароши, Пријепоља, Златибора, Прибоја, Ужица и Ивањице.

Снег са грмљавином веома је ретка појава у Србији, али како није неуобичајена при актуелној веома бурној метеоролошкој ситуацији, јер наше подручје под утицајем циклона са средњег Јадрана, уз таласање фронталне зоне, а у њеној области јављају се и обилније падавине и појава грмљавинских процеса.

У току вечери киша ће и у Београду прећи у јак снег, а температура ће са три степена опасти на нула степени.

У северним, централним, западним и југозападним пределима Србије од петка крајем дана до вечерас већ је пало од 20 до 40 милиметара по квадратмом метру, а у пределима са снегом од два до 20 центиметара снега.

Нови талас падавина донеће Србији до понедељка ујутро нових 10 до 20 милиметара кише по квадратном метру, док се најобилније падавине очекују у југозападним и западним пределима Србије и у Подрињу и на овом подручју очекује се и преко нових 30 милимитера, локално и до 40 милиметара падавина по квадратном метру.

До понедељка ујутро у пределима са снегом очекује се да падне од пет до 20 центиметара снега, на западу и југозападу Србије и до 30.

Температура у току вечери и ноћи у већем делу Србије кретаће се од нула до два степена, на истоку Србије од пет до 10 степени, а на крајњем југу и југоистоку Србије (Призрен, Пећ, Пирот, Димитровград, Врање, Лесковац) од 10 до 15 степени.

Снег ће широм Србије и у Београду падати и у понедељак ујутро, на југу и истоку киша. Током дана падавине ће слабити, у многим пределима Србије и престатати. Ипак, током вечери и ноћи Србију ће са југозапада, тј. са подручја Црне Горе захватити нови талас падавинам углавном у облику снега и оне ће се у ноћи између понедељка и уторка преко централне Србије и Београда премештатаи даље на североисток и до уторка ујутро напустиће наше подручје, па ће у уторак бити углавном суво.

Од среде нешто топлије, уз кишу у нижим и снег у планинским пределима.

Због наставка обилних падавина, очекује се значајнији пораст ниова река у југозападној, централној и западној Србији, нарочито река у сливу Дрине, Западне Мораве, Ибра, Јасенице, Kолубаре, Саве и Лима. Посебан опрез биће неопходан на мањим бујичним токовима и на рекама које долазе из Босне и Црне Горе, јер је то подручје погођено екстремно обилним пљусковима кише и снега са грмљавином, па се највећи опрез препоручује у сливу Дрине и Лима. Ипак, добра вест је да су падавине у тим пределима обилне, али у облику снега, па ће то умањити опасност од бујичних поплава.

И поред тога што је дошло до јачег захлађења, температуре ваздуха нису веома ниске, а у многим пределима са снегом оне су у благом „плусу“, па је снег веома мокар, влажан и тежак.

Путеви су због падавина веома мокри и клизави, уз веће задржавање воде, па је неопходан огроман опрез и смањена брзина кретања. Kако се током вечери и ноћи у многим пределима очекује снег, без зимске опреме не треба кретати на пут.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept