СНИЖЕНЕ ЦЕНЕ УСЛУГА У КАТАСТРУ

Грађани, којима затребају услуге катастра, од данас, 9. јануара, издвајаће мање новца него до сада јер ступа на снагу нови правилник о сниженим таксама.

То значи да ће 14 услуга службе за катастар непокретности појефтинити, а уводе се и нове услуге – упис објеката са заједничком својином супружника, упис права у корист особа са инвалидитетом…

Од 25 до 50 одсто снижене су таксе за спајање и деобу парцела, као и изградњу или доградњу објеката. Нижа је и такса која се плаћа на уговор о доживотном издржавању и сада ће износити 3.000 динара, што је упола јефтиније него до сада. Биће знатно јефтинија и такса за упис супружника као заједничких власника непокретности. Наиме, супружници су и до сада могли да се упишу као заједнички власници непокретности, али нису били означени као посебна категорија корисника и ову услугу плаћали су 9.800 динара, а сада ће то моћи да ураде по најнижој такси од 300 динара.

У Србији су власници непокретности углавном мушкарци, о чему сведочи и то што је на њих уписано чак 61 одсто непокренте имовине, док је на лепши пол уписано свега 39 одсто непокретности. Уз нижу таксу жене ће добити равноправнији третман. Имовина који супружници стекну у браку сматра се заједничком, међутим онај ко је уписан као власник имао је више могућности код располагања. Уколико су оба супружника уписана и као власници онда о располагању морају одлучивати сагласно, односно не може више само један супружник да донесе одлуку о продаји стана, куће, парцеле. Исто важи и за приликом изнајмљивања. Сувласнички однос спречава да, због неодговорног понашања једног од супружника, један од њих остане без свог дела имовине или да мора да је потражује судским путем.

Ове новине подржала је и Светска банка. У овој финансијској институцији сматрају да ће се на тај начин повећати број жена које имају званично уписану имовину у катастар, а то ће, пак, бити допринос родној равноправности.

Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/snizene-cene-usluga-u-katastru/