Početna » Snus se širi među mladima u Nemačkoj

Snus se širi među mladima u Nemačkoj

од Паланка данас
0 Коментар

Snus, odnosno nikotinska kesica, može da sadrži velike količine štetnog sastojka, pa i više od konvencionalnih duvanskih proizvoda poput cigareta, rezultati su jedne studije.
Iako zabranjen u Nemačkoj, snus je među mladima popularan, zbog reklama na društvenim mrežama, objasnili su stručnjaci Univerziteta Ludvig Maksimilijan (LMU) u Minhenu.

Zajedno sa Saveznom kancelarijom za procenu rizika (BfR), univerzitet je istražio količine nikotina koje ovi proizvodi oslobađaju i kakve efekte to ima na ljudsko telo.

Prema BfR, nikotinske kesice sadrže prah koji se sastoji od soli nikotina i vezivne materije. Stavljaju se ispod gornje usne – tako da su neupadljive i mogu da se koriste u svakoj prilici.

U istraživanju u časopisu Frontiers in Pharmacology, naučnici su testirali snus različitih brendova sa deklarisanim sadržajem nikotina od šest, 20 i 30 miligrama, na 15 osoba koje redovno puše i cigarete.

Pokazalo se da ovi proizvodi mogu da oslobode velike količine nikotina – ponekad čak i veće od cigareta. Stoga se mora pretpostaviti da nose veliki rizik stvaranja zavisnosti, rekao je šef odeljenja za duvan LMU Tobias Riter (Rüther).

Kao i kod konzumiranja cigareta, kesice koje sadrže 20 i 30 miligrama nikotina imale su efekte na srce i cirkulaciju, uključujući ubrzan rad srca. Pored toga, sve kesice su iritirale sluzokožu usta.

Zavisnost može postati ozbiljan problem, dodala je koautorka Andrea Rabenštajn (Rabenstein).

Snus je, kaže, u nekim zemljama u kojima je legalan poput Austrije već osvojio škole.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept