Početna » СОЦИЈАЛНА ПОМОЋ ПОВЕЋАНА ЗА 800 ДИНАРА

СОЦИЈАЛНА ПОМОЋ ПОВЕЋАНА ЗА 800 ДИНАРА

од Паланка данас
0 Коментар

Основица за одређивање висине новчане социјалне помоћи, усклађена са инфлацијом у претходних шест месеци, од 1. октобра износи 10.385 динара, одредио је Министар за запошљавање.

Социјална помоћ за појединца, односно носиоца права у породици износи 10.385 динара, пише Нова економија.

За сваку наредну одраслу особу у породици новчана помоћ је 5.193 динара.За дете до 18 година висина новчане помоћи је 3.116 динара. У претходних шест месеци је основица за одређивање висине новчане социјалне помоћи износила 9.580 динара.

Тренутни износи новчане социјалне помоћи не гарантују потпуну превенцију апсолутног сиромаштва, пише Фискални савет. Иако је новчана социјална помоћ конципирана са идејом да се смањи апсолутно сиромаштво, основни износ новчане социјалне помоћи (до 1. октобра је то било 9.580 динара) је тренутно осетно нижи од линије апсолутног сиромаштва, која је процењена на 12.495 динара за једну одраслу особу. Фискални савет пише да би повећање износа накнаде за 10 одсто коштало непуних 1,5 милијарди динара, док би повећање накнаде за 15 одсто коштало додатне две милијарде динара годишње.

Новчана социјална помоћ је основни инструмент социјалне политике за борбу против (апсолутног) сиромаштва и има за циљ да обезбеди материјалну подршку најугроженијим породицама које остварују приходе мање од дефинисаног износа новчане социјалне помоћи.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept