Početna » ШОКАНТНИ И АЛАРМАНТНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА БАТУТА Деца нам улазе у сексуалне односе и са 11 година, а ево шта знају о заштити и контрацептивним средствима

ШОКАНТНИ И АЛАРМАНТНИ РЕЗУЛТАТИ ИСТРАЖИВАЊА БАТУТА Деца нам улазе у сексуалне односе и са 11 година, а ево шта знају о заштити и контрацептивним средствима

Укупно 16,9 одсто анкетираних ученика и ученица првог разреда средњих школа у Србији изјавило је да је већ ступило у сексуалне односе! Да ствар буде алармантнија чак 22,6 одсто њих навело је да је невиност изгубило са 11 година, па чак и мање!

од Паланка данас
0 Коментар

Ово су показали резултати истраживања понашања у вези са здрављем деце школског узраста у Србији 2022. године које је спровео и пре неколико дана објавио Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у сарадњи са Светском здравственом организацијом (СЗО), Министарством здравља и Министарством просвете.


– Када је реч о сексуалној активности ученика и ученица првог разреда средње школе, њих 16 одсто је изјавило да је ступило у сексуалне односе – 30,1 одсто дечака у односу на 7,7 одсто девојчица. Такође, учесталост ученика који похађају гимназију, а који су имали сексуални однос била је мања у односу на целу испитивану популацију ученика првог разреда средње школе (12,2 одсто ученика гимназије у односу на 16,9 одсто укупне популације) – наводи се у истраживању.

Највећи број ученика и ученица првог разреда средње школе – 41,3 одсто је, како се наводи у истраживању, први сексуални однос имало у 15. години, а 14,5 одсто је невиност изгубило са 14 година, 4,7 одсто са 13, три одсто са 12 година, а 22,6 одсто је имало 11 или мање година.

На питање да ли су користили кондом при последњем сексуалном односу, нешто мање од две трећине (64,5 одсто) ученика и ученица је одговорило потврдно, 24,7 одсто је одговорило да није, а забрињавајуће је да је чак 10,8 одсто одговорило да не зна.

Деца ни са 15 година нису довољно социјално и емотивно зрела за ступање у сексуалне односе, а камоли са 11, сматра школски психолог Бранка Тишма.

ХПВ вакцина штити много

Пелцовати се од девете године

Рано ступање у сексуалне односе са собом носи бројне ризике по здравље, а стручњаци последњих година посебно саветују да се деца вакцинишу ХПВ вакцином која, према истраживањима, у 90 одсто случајева спречава рак грлића материце и пениса. Ова вакцина је од 2022. у Србији бесплатна и могу је примити дечаци и девојчице од 9 до 19 година. Препоручује се да се вакцина прими управо у узрасту од девет година и да је приме и дечаци и девојчице.

ХПВ су обезбеђене и за студенте, а међу њима влада велико интересовање.

– Деца узраста од 10 и 11 година често различите физичке контакте и додире доживљају као сексуалне односе, те могуће да је проценат нешто нижи, а ако није то у питању – онда је то стварно забрињавајуће. Рано је и за оне са 15 година. Тешко је рећи када је право време, али би можда доња граница ипак требало да буду виши разреди средње школе – каже Тишма и додаје да млади, међутим, данас трпе врло јак спољашњи притисак који утиче на њихову одлуку за раније ступање у односе:

– Они су изложени садржајима који често нису прилагођени њиховом узрасту и где се блискост брка са сексуалним односима – објашњава, додајући да би родитељи, без притска и осуде, требало да више разговарају са децом.

Ово истраживање је спроведено у 101 основној и средњој школи у Србији у другом полугоду школске 2021/22, односно у 198 одељења петог и седмог разреда осмолетке и првог разреда средње школе, односно на узорку од 3.962 ученика. У првим разредима средњих школа у просеку сваке године има од 62.000 до 65.000 ученика.

Већина испитиваних ученица (73,7 одсто) није користила пилуле за контрацепцију при последњем сексуалном односу, али има и 13,2 одсто средњошколки које је пријавило да пилилу користи.

kurir.rsPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept