Početna » Šolc u Kini: Granice su nepovredive

Šolc u Kini: Granice su nepovredive

од Паланка данас
0 Коментар

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je prilikom posete Kini istakao da treba poštovati nepovredivost granica. Mora se garantovati „da se ljudi ne plaše svojih suseda“, rekao je u ponedeljak u razgovoru sa studentima Univerziteta Tongđi u Šangaju.

Kancelar se pritom izjasnio za jačanje međunarodnih institucija kao što su Svetska trgovinska organizacija i Međunarodni sud za pomorsko pravo.

Osim što Rusija sada pokušava da pomeri svoje granice na račun Ukrajine, strahuje se da će Kina napasti Tajvan koji smatra svojom teritorijom. Kinesko rukovodstvo je više puta pretilo invazijom.

Peking takođe ima razmirice oko delova Južnog kineskog mora sa susedima kao što su Vijetnam, Malezija ili Filipini.

Studente u Šangaju je zanimala i legalizacija kanabisa u Nemačkoj.

Zakon o legalizaciji treba da smanji konzumaciju droge, a ne da je poveća, rekao je Šolc odgovarajući na pitanje jednog studenta koji od septembra želi da uči u Berlinu, ali da brine zbog marihuane.

Student je pitao na šta u Berlinu mora da pazi „ako uopšte ne želim da probam kanabis i da ugrozim svoje zdravlje“. Čitao je, kaže, da studenti u Berlinu sada gaje biljke kanabisa u stanovima. „Zbog toga baš brinem“.

„Nemojte da pušite“, odgovorio mu je kancelar. Dodao je da ima 66 godina i da nikad nije probao marihuanu. Pogrešno je misliti da se sada u Berlinu svi šetaju sa džointom u ruci.

„Ako studirate u Berlinu možete sve vreme da trčite unaokolo, a da pritom ne sretnete nekog ko to radi.“

Šangaj je drugi grad u kojem Šolc boravi tokom trodnevne posete Kini, pošto je prethodno posetio Čongking, najveći grad na svetu.

U Šangaju, finansijkom centru Kine, posetiće i jedan inovacioni centar nemačkog proizvođača plastike Kovestro (Covestro) i razgovarati s lokalnim čelnikom Komunističke partije Kine.

U utorak će se u Pekingu sastati sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćangom. Šolc je u društvu desetak biznismena, pored ostalih iz Mercedes-Benca, kompanije BMW i BASF-a.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept