Početna » СПАСИТЕ СЕ СТАРИХ ДУГОВАЊА Ево који рачуни ЗАСТАРЕВАЈУ након годину дана, довољно је да се ПОЗОВЕТЕ НА ЈЕДНУ СТАВКУ

СПАСИТЕ СЕ СТАРИХ ДУГОВАЊА Ево који рачуни ЗАСТАРЕВАЈУ након годину дана, довољно је да се ПОЗОВЕТЕ НА ЈЕДНУ СТАВКУ

Дуговања грађана за рачуне за комуналне услуге, струју, кабловску телевизију, мобилне и фиксне телефоне застаревају у року од годину дана.

од Паланка данас
0 Коментар

Застарелост се рачуна од тренутка доспећа, објаснио је једном приликом за медије, Дејан Гавриловић из удружења Ефектива.– Овако према закону о облигационим односима за рачуне рок је годину дана. То су инфостан, смеће, грејање, паркирање, фиксна и мобилна телефонија. Ти рачуни застаревају након годину дана. То збуњује људе. Застарелост се рачуна од тренутка доспећа тог рачуна па годину дана након тога – каже Гавриловић.

Поступак застарева уколико поверилац у року од тих годину дана не покрене поступак против дужника.

– Ако је покренуо тај рачун није застарео. Дешавало се да повериоц покрене поступак, а дужник није обавештен о томе, поступак се оконча, он то сазна, а дужник пита зар нисте рекли да је то застарело. Зато треба чувати рачуне и уплатнице, све и да нису плаћени, довољно је да се позовемо на застарелост – рекао је Гавриловић за Курир.

Уколико је формално наступила застарелост – суд то мора да прихвати и у том случају се поступак обуставља.

– То не значи да ће повериоц тај дуг да обрише, он ће покушати на други начин то да наплати као што ради ЕПС. На пример продате стан, а нови власник не може да пребаци бројило на своје име, док не плати старе дугове. Друга ствар код ЕПС је прекњижавање пресалдирање, тако да само наплаћују збир, а не гледају редоследе месеца који су плаћени, или нису плаћени – казао је Гавриловић за Курир.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept