СПЦ ДАНАС СЛАВИ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА

СПЦ и верници 12. фебруара прослављају Света три јерарха, хришћански празник установљен 1076. у част светаца Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог.Света Три Јерарха су крсна слава породица, цркава, манастира, као и еснафска слава бакалина.

Свети Василије Велики је познат као велики световни и духовни учитељ цркве. Свети Григорије Богослов је и прозван као богослов јер је ненадмашно тумачио догму, а свети Јован Златоусти је упамћен као недостижан проповедник Јеванђеља, због чега је тако назван.

Према предању, светитељи су се јавили у сну епископу евхаирском Јовану, прво сваки засебно а потом заједно поручивши му да су ‘једноу бога’, да у њима нема ништа противречно и саветујући га да им напишезаједничку литургију и одреди заједнички празник.

У Грчкој се овај празник слави као школски и национални.

У српским крајевима поменути свеци се сматрају заштитницима људи и животиња од мраза, хладних и злих ветрова. По томе какви ветрови дувају тог дана, прогнозира се какво ће време у току године бити. Чобани у западној Србији и Републици Српској окупљају се тог дана и свирају у дувачке инструменте.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/spc-danas-slavi-sveta-tri-jerarha/