„СПЕКТРА“ ВОДИ МЕДИЦИНАРЕ, ИНФОРМАТИЧАРЕ, ЧУВАРЕ… НА РАД У НЕМАЧКУ

У Србији је основано представништво немачке компаније „Спектра”, које ће бити усмерено на запошљавање наших радника у Немачкој, пре свега лекара, медицинских техничара и сестара. 

Отварању представништва присуствовали су представници амбасаде Немачке у Србији, Немачке привредне коморе, Националне службе за запошљавање Србије, Министарства за ради и многи други да би заједно учестовали у стварању могућности нашим незапосленим радницима да дођу до посла у Немачкој. Та компанија, како је речено на њеном представљању у Београду, већ сада потражује 1.350 радника из области медицине. До сада је из Србије посао добило 87 медицинских техничара, а за још 450 се чекају уговори.

Немачко представништво не изнајмљује раднике већ их директно запошљава потписивањем уговора о раду. Она брине о њиховим плановима, болесничким и слободним данима, попуњавајући истовремено одређено радно место за којим постоји потреба у Немачкој. Менаyер људских ресурса у тој компанији Дарко Исаков истиче да није реч о агенцији за запошљавање јер она не послује по систему провизије, већ је реч о директном послодавцу  који запосленом омогућава посао, добијање радне визе и признавање иностраних квалификација.

– По томе смо јединствени на тржишту, а све постижемо у сарадњи с Националном службом за запошљавање у Немачкој и овде у Србији – објаснио је Исаков. – Добили смо и подршку владе покрајине Хесен, која је због великог дефицита радника одлучила да се посвети том проблему, а имамо и посебан тим у оквиру њихове службе која се бави усклађивањем документације, што знатно скраћује време обраде наших захтева. 

Представништво те немачке компаније припрема целокупну документацију за српске раднике, али брине и о њиховом смештају, а заинтересовани држављани Србије могу се пријавити у београдској канцеларији. У наредном периоду представништво ће спроводити и обуку кандидата и доквалификацију. Функцију директора компаније „Спецтра гроуп ресоурцес” Београд обављаће Монија Почековић. Осим медицинског особља, који је велики приоритет Немачкој јер ће јој до краја 2020. године у сектору медицинске неге недостајати готово 220.000 квалификованих радника, преко представништва те компаније запослено је 400 радника из сектора логистике, одржавања зграда, обезбеђивања избегличких кампова, чишћења, мониторинга, а у Србији ће тражити и раднике из области грађевине, машинске индустрије, ИТ сектора.

За најниже послове у помоћној производњи у Немачкој, нето плата није испод 1.300 евра, док су за медицинско особље зараде знатно више.

Дневнник

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/spektra-vodi-medicinare-informaticare-cuvare-na-rad-u-nemacku/