СПОС УПОЗОРАВА: ПОЧЕО УВОЗ МЕДА У СРБИЈУ

Kако СПОС и упозорава већ неколико месеци уназад, а предвиђа већ 11 година (још од 2009. године), крајем априла 2020. године у Србију је увежена прва озбиљна количина меда.

До сада су у Србију увожене симболичне количине меда, углавном су то били неки ексклузивни медови са ексклузивних локација и држава. Међутим, управо је кренуо прави увоз меда.

Од 2009. године СПОС упозорава да морамо направити свој домаћи бренд меда како бисмо се одупрели јефтиним увозним медовима када буду почели да се увозе у погодном тренутку за увознике. Такође смо упозоравали да ће све озбиљнија системска борба против фалсификата на крају довести до увоза меда често сумњивог квалитета (али и правог меда) по нереално ниским ценама, те да ћемо се против тог проблема моћи да боримо ИСKЉУЧИВО нашом теглом јединственог дизајна и брендом меда НАШ МЕД, јер је то једини начин (другог нема) да домаћи потрошач направи разлику између домаћег и увозног производа. Зато смо и направили нашу теглу меда још 2013. године, пустили је у промет 2015. године, а 2020. године и завршили Погон за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а „Наш мед“ доо, озбиљно се спремајући за овакав тренутак. Мада нам се чини да пчелари цело време све то што смо говорили нису довољно озбиљно схватали, и веровали су да је увоз меда нешто што се догађа „тамо некоме“, неким Хрватима, неким Италијанима и слично…

Овакав увоз меда води у крах пчеларства, тј. у проблеме које сада имају рецимо управо Хрватска или Италија, које су преплављене кинеским медом сумњивог квалитета увезеним по смешним, немогућим ценама.

ЈЕДИНИ СПАС од такве нелојалне конкуренције јесте управо ИСKЉУЧИВО пласман домаћег меда са гаранцијом квалитета, у посебној амбалажи, која ће га разликовати од увозног меда, и наравно квалитетан маркетинг домаћег меда, који може направити само наш заједнички Погон „Наш мед“, јер смо као појединци апсолутно немоћни за тако нешто. Пчелари са малим бројем кошница који то не схвате данас, нестаће већ следеће године, јер ће, пошто је кренуо увоз меда, гајење пчела морати да суфинансирају од других прихода.

Наравно да је увоз меда легитиман и легалан, јер привреда тражи профит, и тражиће га на слободном тржишту. Проблем је само у томе што је то некоректно према домаћим произвођачима. Наравно, то није аргумент за привреднике, али би требало да буде аргумент за пчеларе, да једном стану на земљу и схвате да су сами на овом свету, и да само заједничким снагама можемо да се спасимо наступајућег проблема. Прича је потпуно идентична са проблемима који су на власт довели америчког председника Доналда Трампа, јер је покренуо настојања да у својој земљи фаворизује своју америчку робу и тако запосли Американце (од његовог ступања на место председника САД запослено је 7 милиона људи, што је епидемија короне на жалост девалвирала).

Овде је поента у томе да евидентно не постоји никакав обзир приватног капитала према сарадницима и кооперантима, већ ће их се „одрећи“ оног тренутка кад му то буде одговарало. И томе се не треба посебно чудити, ту владају исти закони као и на међународном плану – нема љубави, већ само интереса. Зато пчелари Србије морају да се држе заједно и да самостално решавају своје проблеме не би ли се заштитили од оваквих легитимних и легалних настојања приватног капитала, који нама не одговарају, те морамо другим легитимним и легалним настојањима да се боримо против такве појаве.

ОДАKЛЕ ЈЕ СТИГАО МЕД?

Kако незванично, али поуздано сазнајемо, фирма АЗА доо из Старих Лединаца увезла је 40 тона цветног меда из Молдавије, по коначној укупној цени од 2,2 евра (са свим трошковима доставе и осталим трошковима) по килограму, а ускоро се увоз наставља новим контигентом.

Јавно питамо фирму АЗА доо, да одговори на следећа питања пчеларима Србије, без оптерећења, једноставно нас интересују одговори, па ћемо бити веома захвални ако их будемо добили:

Да ли су тачне информације о увозу меда фирме АЗА, до којих је СПОС дошао?
Ако нешто од података није тачно, молимо фирму АЗА да наведе тачне податке.
Kоји је мотив за увоз меда из Молдавије?
Да ли је мед пореклом из Молдавије или из неке друге државе?
Да ли фирма АЗА сматра да ће увозом меда у Србију унапредити Србију?
Да ли фирма АЗА сматра да су пчелари Србије са којима су годинама сарађивали, заслужили овакав пословни потез?
Да ли фирма АЗА сматра да је мед српских пчелара скуп?
Да ли фирма АЗА зна колика је производна цена меда у Србији?
Да ли фимра АЗА као и друге фирме које увозе робу коју Србија има, мисле да тиме неће створити сиромашнијег потрошача, те да на крају ни њима нече бити добро како очекују?

Унапред се захваљујемо на одговорима, али морамо признати да их не очекујемо, и силно ћемо се изненадити ако их будемо добили. Ако фирма АЗА одлучи да их ипак пружи пчеларској јавности Србије, онда је најлепше молимо да одговори буду што детаљнији.

Према томе, драги наши пчелари, долази тешко време које најављујемо већ 11 година. Ако Погон СПОС-а не проради у најскорије време, не пише нам се добро…

Текст и фото: СПОС

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/spos-upozorava-poceo-uvoz-meda-u-srbiju/

1 comment

    • Pera kojot on 21/05/2020 at 14:42

    Ja sam pcelar ali ne razumem sta vi njih imate da pitate(tu firmu iz Ledinaca) i zasto bi vam oni uopste odgovorili na jedno pitanje !
    Njihova stvar je da uvezu ili ne uvezu.Drzava treba da stane iza nas a ne da vi mrzite tamo neku firmu koja uvozi med iz Moldavije.

Komentari su onemogućeni.