СПРЕМА СЕ НОВ МОДЕЛ ПОДРШКЕ УВОЂЕЊУ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ У ДОМОВИ

Општине и градови у Србији ускоро ће развити нов модел подршке како би грађани по што повољнијим условима своје домове учинили енергетски ефикаснијим.

Уместо банке и домаћинстава, локалне самоуправе ће дотирати предузећа која су неопходна у овом послу. Њихове услуге грађани ће плаћати мање, за део који је подмирио локални буџет.

Овај модел помоћи у енергетској трансформацији развио је швајцарски пројекат „Реформа локалних финансија у Србији“ (РЕЛОФ2), у сарадњи са Програмом „Развој одрживог тржишта биоенергије у Србији“.

– Модел представља јединствен начин суфинансирања свих врста инвестиција у енергетску ефикасност домова, а у сарадњи са привредним субјектима као партнерима – објашњава Ана Јоловић, директор пројекта РЕЛОФ2. – Општина припрема сву потребну документацију за примену модела, формира комисију и путем јавног конкурса бира предузећа која ће бити укључена у механизам подршке. Грађани, који су крајњи корисници субвенција, такође се пријављују. Они раде са одабраном фирмом и исплаћују им износ умањен за бесповратна средства. Локална самоуправа, на основу захтева фирме, проверава реализоване инвестиције и уплаћују предвиђени износ.

Предуслов да локалне самоуправе користе овај модел је да имају усвојена планска документа јавних политика у области енергетске ефикасности и обезбеђена средства у буџету.

Подацима којима располаже овај пројекат показују да је просечно домаћинство у Србији, у 2018. години, трошило 12 одсто укупне личне потрошње на електричну енергију и грејање. Непуних 40 одсто домова има централно или етажно грејање, али више од 60 одсто нема радијаторе. Процењена просечна ефикасност индивидуалних уређаја за грејање на чврста горива је тек око 30 одсто. Зграде чине око 60 одсто стамбеног фонда и најмање су енергетски ефикасне. Око 300.000 домова нема термоизолацију и троши четири-пет пута више енергије него куће у ЕУ.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/sprema-se-nov-model-podrske-uvodjenju-energetske-efikasnosti-u-domovi/

2 comments

    • goca on 14/12/2020 at 20:05

    Svaka cast na komentaru i izuzetno dobrim idejama vezano za nas grad. Volela bih da nadležni imaju sluha za Vaš komentar… ali bojim se da se u Palanačkom opštinskom rukovodstvu pametne ideje ne vrednuju. Žalostno ali istinito!

    • Trautov pomoćnik on 14/12/2020 at 11:28

    Sredite problem sa sečom Mikulje, posadite drveće i počistite grad. Ako ništa drugo, pozovite narod da se uključuje u akciju čišćenja grada makar jednom mesečno kako bi se vratila kultura čuvanja okoline, a sankcionisali oni koji je zagađuju. Narodu je potrebno da nauči kako da vodi računa o sebi kako bi naučio da vodi brigu o drugima. Pogon za reciklažu bi na Guberašu bio idealno rešenje, nagrađivanje za recikliranjei sortiranje takođe. Potrebno nam je da ozdravimo vazduh i okolinu. Napravite pešačku zonu od skretanja kod dečjeg dispanzera do trga, vratite kaldrmu tu i presvucite celu 10. oktobra i Svetog Save, kaldrma će usporiti saobraćaj i vratiti pešaku prvenstvo prolaza. Bicikl će onda postati nužno prevozno sredstvo. Zdravije je i jeftinije za održavanje. Vratiće zdrav vazduh u grad.

Komentari su onemogućeni.