Početna » СПРЕМАЊЕ ЗА ШКОЛУ РОДИТЕЉСТВА, СРБИЈА УВОДИ НОВА ПРАВИЛА ЗА ФИЗИЧКО КАЖЊАВАЊЕ ДЕЦЕ

СПРЕМАЊЕ ЗА ШКОЛУ РОДИТЕЉСТВА, СРБИЈА УВОДИ НОВА ПРАВИЛА ЗА ФИЗИЧКО КАЖЊАВАЊЕ ДЕЦЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Родитеља који удари дете, лупи му чвргу или повуче за уши, Центар за социјални рад моћи ће да упути у Школу родитељства где ће слушати предавања и учити како ненасилно да васпита дете. То је једна од новина коју доноси предлог измена и допуна Породичног закона, који ускоро иде на јавну расправу.У Министарству за бригу о породици и демографију кажу да је изменама Породичног закона предвиђено увођење потпуне забране физичког кажњавања деце, пише Еуронеwс Србија.

Држава је одлучила да заувек елиминише физичко кажњавање деце у породици, те је изменама Породичног закона увела нулту толеранцију према овој врсти насиља. Родитељи који се ослањају на методе као што су ћушкање, чврге, шамари или чак тешке батине, сада ће морати да прођу кроз Школу родитељства како би научили да васпитавају своју децу на ненасилан начин. Нацрте измена Породичног закона ускоро ће се наћи у јавној расправи, дајући грађанима и стручној јавности могућност да изразе своје мишљење и поднесу сугестије и предлоге.

Министарство за бригу о породици и демографију још увек није објавило тачан датум почетка јавне расправе, али је најавило да се припремљени текст закона фокусира на снажнију и ефикаснију заштиту деце од насиља. Једна од кључних измена је забрана физичког кажњавања деце у породици, укључујући и децу која су смештена код хранитеља или старатеља. Министарство је нагласило да се новим законом прописује да родитељи не смеју примењивати „понижавајуће поступке, телесно кажњавање и друге казне које угрожавају достојанство и интегритет детета“.

Родитељи који не буду поштовали ове законске одредбе биће упућени на „корекцију свог понашања“ путем Школе родитељства, која ће им пружити стручно вођство и подршку у развоју ненасилних васпитних пракси.

Наш садашњи Породични закон већ предвиђа да родитељи не смеју да подвргавају дете понижавајућим поступцима и казнама које вређају његово достојанство, и да су дужни да га штите од таквих поступака других. Такође, већ је предвиђено лишење родитељског права ако родитељ примењује континуирано физичко кажњавање, које се може означити као злостављање.

У многим земљама физичко кажњавање деце забрањено је законом. Таква правила важе у Аустрији, Хрватској, Бугарској, Румунији, Мађарској, Грчкој, на Kипру, у Пољској, Немачкој, Шпанији, Португалији, Израелу, скандинавским земљама…Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept