Početna » СРБИ МАСОВНО КОРИСТЕ ВИТАМИНЕ НА СВОЈУ РУКУ, БАТУТ УПОЗОРАВА КАДА СЕ СУПЛЕМЕНТИ МОГУ ПРЕТВОРИТИ У ОТРОВ

СРБИ МАСОВНО КОРИСТЕ ВИТАМИНЕ НА СВОЈУ РУКУ, БАТУТ УПОЗОРАВА КАДА СЕ СУПЛЕМЕНТИ МОГУ ПРЕТВОРИТИ У ОТРОВ

Kолико пута сте чули да не треба да узимате лекове „на своју руку“. И поред тих упозорења, пили сте на пример витамине, лекове против болова. Такво понашање ипак, некада може имати нежељене ефекте.

од Паланка данас
0 Коментар

Људи свакодневно узимају витамине, минерале и друге додатке исхрани како би побољшали опште стање организма и надокнадили утврђени дефицит. Тај тренд је, наглашавају стручњаци, посебно порастао у последњих годину дана, од када је проглашена пандемија цовид 19.Због све веће популарности витамина све више људи их узима на своју руку. Витамини јесу добри, али не би требало да се узимају без консултације с лекаром или фармацеутом, као ни да се прекорачује препоручена доза.

Ако желите да побољшате свој имунитет и свеопште стање организма, препоручује се да урадите анализу крви и консултујете се са својим изабраним лекаром. Он ће вам најбоље протумачити налазе и посаветовати вас шта бисте могли да почнете да користите, као и да ли то уопште треба да радите.

Витамине и суплементе треба гледати исто као и било које друге лекове, јер и они могу имати негативна дејства. Пре употребе је потребно детаљно прочитати упутства, држати се препоручене дозе, као и видети да ли сте осетљиви на неки од састојака који се налази у одређеном суплементу. Врло је битно и проверити како одређени суплемент реагује с одређеним лековима уколико их пијете.

Витамине није потребно узимати превентивно јер онда наше тело нема капацитет да их искористи. Витамини растворљиви у води, као што је витамин Ц, могу се лако излучити из организма, што значи да они само прођу кроз наше тело и не учине ништа. А витамини који се растварају у мастима, као што је витамин Д, накупљају се у организму ако се узимају у прекомерним количинама.

Што се тиче суплемената у виду биљних екстраката, такође је најбоље да се консултујете са својим изабраним лекаром, посебно ако користите одређене лекове за неку хроничну болест.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ на свом званичном сајту издао је и упозорење због све масовнијег коришћења суплемената без консултације са лекаром.

У циљу безбедне употребе додатака исхрани, важно је придржавати се следећих препорука:

  • Додаци исхрани се не могу користити као замена за разноврсну исхрану.
  • У избору додатка исхрани посаветујте се са вашим изабраним лекаром/ лекаром специјалистом за основну болест коју имате и/или лекаром специјалистом за исхрану. Они ће на основу увида у ваше здравствено стање, терапију коју користите, резултате биохемијских анализа крви, симптоме на које указујете, као и на основу увида у навике у исхрани и процену стања ухрањености, препоручити врсту дијететског производа.
  • Додатке исхрани купујте само на овлашћеним местима за продају ових производа.
  • Декларација сваког додатка исхрани у промету мора да садржи податак о броју и датуму уписа у Регистар дијететских производа Министарства здравља Републике Србије, што указује да је производ категорисан и проверен на здравствену исправност у овлашћеним институцијама.
  • Придржавајте се свих упутстава и упозорења наведених на декларацији.
  • Декларација сваког додатка исхрани мора да садржи упозорења о потенцијалним опасностима примене дијететског суплемента у комбинацији са другим производима или лековима.
  • Препоручена дневна доза додатка исхрани се не сме прекорачити.
  • Многи додаци исхрани, због природе активних и помоћних састојака, нису намењени деци, трудницама, дојиљама и особама које болују од одређених хроничних болести.
  • Пре употребе проверите да ли сте преосетљиви или алергични на неки од састојака производа.
  • Додатак исхрани након отварања оригиналног паковања чувајте на сувом и тамном месту, ван домашаја деце.

Додатак исхрани користите само у назначеном року трајања.Povezane vesti

Остави коментар

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept