Početna » СРБИЈА ЋЕ ДО СРЕДИНЕ 21. ВЕКА ИМАТИ ЗА ПЕТИНУ МАЊЕ СТАНОВНИКА

СРБИЈА ЋЕ ДО СРЕДИНЕ 21. ВЕКА ИМАТИ ЗА ПЕТИНУ МАЊЕ СТАНОВНИКА

од Паланка данас
0 Коментар

Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА) у јучерашњем саопштењу поводом осмомилијардитог становника планете поменуо је и појединачне примере, међу којима је и Србија, на жалост, у негативном контексту. Наиме, пројекције показују да ће број становника Србије до средине 21. века бити мањи за 1,4 милиона или једну петину.

До 2041. године скоро свака четврта особа у Србији биц́е старија од 65 година. Пад броја становника ће утицати на целу земљу, али не и подједнако на све делове, показује Национални извештај о људском развоју – Србија 2022, наводи се у истраживању Популационог фонда Уједињених нација. Тако ће, по пројекцији УНФПА, до средине века најмање бити погођен Београд, који ц́е изгубити 3,8 одсто становништва, док ће југоисточна Србија изгубити највише, преко 40 процената.

Иначе, глобално гледано, раст становништва је значајно успорен и почео да се преокреће у све већем броју земаља, већином у Централној и Источној Европи, где је комбинација исељавања, као и ниска стопа наталитета смањила број становника. Ако се не реши, ово би могло да угрози будућност економија, друштвених система и инфраструктуре, напомње се у извештају УНФПА.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept