Početna » СРБИЈА ДЕВЕТА У СВЕТУ ПО БРОЈУ СТАНОВНИКА КОЈЕ ГУБИ

СРБИЈА ДЕВЕТА У СВЕТУ ПО БРОЈУ СТАНОВНИКА КОЈЕ ГУБИ

Србија се суочава са значајним губитком становништва, што је потврђено и статистичким подацима. На жалост, наша земља се налази на деветом месту у свету по броју људи које губи на годишњем нивоу.

од Паланка данас
0 Коментар

Украјина је на несрећном првом месту ове листе, пре свега због дуготрајног рата који се одвија на њеном тлу, што је довело до губитка скоро три милиона људи. Поред Украјине, Јапан и Русија су такође земље које су забележиле велике губитке, изгубивши преко 650 хиљада и око 300 хиљада људи, редом.Србија се нашла на деветом месту ове листе, изгубивши више од 72 хиљаде људи годишње, што је еквивалентно величини средњег града у нашој земљи. Овај број обухвата два кључна елемента – негативни природни прираштај, који представља разлику између броја умрлих и новорођених, и број људи који одлази из земље у потрази за бољим перспективама.

Негативни природни прираштај износи око 46 хиљада људи, што указује на забрињавајући тренд у вези са наталитетом и морталитетом у нашој земљи. Истовремено, око 30 хиљада људи одлази из Србије како би пронашло боље услове за живот и рад у другим земљама.

Недавни попис становништва, који обухвата период од 2011. до 2022. године, показује да је Србија изгубила скоро пола милиона становника. Ово је алармантан тренд који захтева пажњу и акцију како бисмо се супротставили овом проблему и очували будућност наше земље.

Решавање овог питања захтева целовите мере, укључујући подстицање наталитета, побољшање економске ситуације, стварање бољих услова за запошљавање и задржавање младих талената у земљи. Само заједничким напорима и стратегијама можемо превазићи изазове демографског губитка и осигурати просперитет за будуће генерације.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept