СРБИЈА ДРУГА У ЕВРОПИ ПО СМРТНОСТИ ОД РАКА ПЛУЋА

Четворомесечна кампања „Угаси је“ показала је да је проблем зависности од цигарета у Србији веома озбиљан, а да је освешћеност људи о штетности дувана врло ниска. То потврђују и резултати последњег истраживања које је спровело британско Удружење за истраживање рака плућа  (Цанцер Ресеарћ УК) према ком се Србија налази на другом месту када је у питању број умрлих од ове болести, са 45,6 смртних исхода на 100.000 становника. Испред нас је само Мађарска, са 51,6 смртних исхода изазваних раком плућа на 100.000 људи – изјавила је фармацеуткиња Анђелија Ђурић, поводом званичног завршетка кампање „Угаси је“, која је трајала од новембра прошле године.

Проблем никотинске зависности претвара се у епидемију светских размера. Светска здравствена организација упозорава да ће, ако се не уведу ригорозније мере контроле узгоја, производње, продаје и рекламирања дуванских производа, до 2030. број умрлих од болести изазваних дуванским производима порасти на осам милиона људи, на глобалном годишњем нивоу.

Тренутно је само 11 одсто светске популације заштићено од дувана свеобухватним државним законима против дуванског дима, упозорава америчко Удружење за борбу против дувана АСХ (Ацтион фор Смокинг анд Хеалтх), док националне кампање за одвикавање од пушења постоје само у 19 земаља света, што покрива једва 14 одсто светске популације.

У свету тренутно има 1,1 милијарду пушача, али се очекује да ће тај број у наредне две деценије порасти на 1,6 милијарди. Пушење је већином распрострањено у земљама с ниским и средњим развојем, јер тамо не постоје закони који ограничавају коришћење дуванских производа. У сиромашнијим земљама, међу којима је и Србија, око 30 одсто кућног буџета се троши на дуван, што умногоме умањује средства која се издвајају за исхрану, образовање и здравствену заштиту. Према подацима СЗО током 20. века у свету је од болести изазваних дуваном умрло 100 милиона људи, а без адекватних мера, та бројка ће за овај век износити 1 милијарду.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/srbija-druga-u-evropi-po-smrtnosti-od-raka-pluca/