СРБИЈА НА ПЕТОМ МЕСТУ У ЕВРОПИ ПО ОБОЉЕВАЊУ ОД РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од данас до 26. јануара у циљу подизања свести жена о тој болести и значају превентивних прегледа, са основном поруком да је та малигна болест превентабилна, саопштио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (ИАРЦ) за 2018. годину, иако се Србија и даље налази у групи земаља са највишим стопама оболевања и умирања у Европи, бележе се одређена померања.

Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се, после Летоније, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије налази на петом месту у Европи, а претходно је била на четвртом.

Наша земља се и по умирању од ове врсте рака код жена, према последњим проценама, налази на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније, а претходно је била на трећем месту.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ током 2016. године регистровано је 1.239 новооболелих жена од рака грлића материце и стандардизована стопа инциденције је износила 21,9 на 100.000 жена

Овогодишњим слоганом „Рано откривање може спречити рак грлића материце“ још једном се апелује на жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неки од доступних превентивних прегледа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/srbija-na-petom-mestu-u-evropi-po-oboljevanju-od-raka-grlica-materice/