Početna » СРБИЈА ПОД СНЕГОМ-АПРИЛСКИ СНЕЖНИ ПОКРИВАЧ РУШИ РЕКОРД СТАР 150 ГОДИНА

СРБИЈА ПОД СНЕГОМ-АПРИЛСКИ СНЕЖНИ ПОКРИВАЧ РУШИ РЕКОРД СТАР 150 ГОДИНА

За крај је и прогнозирао какве нас временске прилике очекују у остатку месеца

од Паланка данас
0 Коментар


Велике количине снежних падавина свакако нису уобичајене у априлу, а Београд и Србија ипак памте бели покривач и у овом делу године. С појавом снега расте и опасност од поплава.

Некако нас ова инфомација са страхом врати у 2014. годину. А колики ће бити водостај река ових дана и да ли има простора за забринутост, гледаоци јутарњег програма чули су од метеоролога Слободана Совиља.
– Најинтензивније падавине су убележене ноћас и у јутарњим сатима. Интензитет падавина после подне полако почиње да слаби. Те падавине су најизраженије у југозападној, западној, централној Србији, али и у Београду где има највише снега. На том подручју очекујемо и до 30 сантиметара, а на планинама до 50 цм снега. На истоку, југоистоку, као и у Војводини биће кише због већих температура. Издато је упозорење за пораст водостаја, али веће проблеме не очекујемо – рекао је Совиљ.

Метеоролог се осврнуо и на турбулентан почетак пролећа.

– Kад говоримо о априлским висинама снега, од почетка метеролошких мерења у последњих 150 година нисмо имали оволике количине снега. Претходни рекорд у Београду је од само пре две године, 7. априла 2021. кад је пало 10 цм снега и покривач се задржао један дан. У централним деловима ће пасти сви рекорди кад је реч о априлској количини снега. Само на планинама неће пасти рекорди. На Kопаонику је 1997. регистровано 160 цм снега. Ово јесте неуобичајена појава за април, да се догодило у децембру или јануару не би било необично. У априлу се снег форимира једном у десет година – каже Совиљ.

За крај је и прогнозирао какве нас временске прилике очекују у остатку месеца.

– Све до половине месеца остаћемо у хладном режиму, али не као данас и сутра, максималне температуре ће достићи 10-ак степени, а праве пролећне температуре очекују се у другом делу месеца, али уз променљиво време, уз кишу у нижим пределима и снег на планинама. Ако упоредимо с претходном годином, има много више падавина, и чешће су и интензивније. Ускоро ћемо достићи месечни просек падавина за април. Просечне вредности су до 60 литара по квадртаном метру. Други део месеца биће зналајно топлији, очекујемо да средња априлска температура буде у границама просека од 12 до 15 степени – завршио је Совиљ.

Према информацијама од надлежних из предузећа „Нискоградња“ које на основу уговора са Општином обавља послове зимске службе у Смедеревској Паланци, сва расположива механизација се налази на терену, главне раскрснице и путеви у граду и селима на територији Смедеревске Паланке се посипају сољу и ризлом а тако ће бити током читавог дана и ноћи јер ће према прогнози снег падати све до сутра.

На снази је метеоаларм, због падавина које су све изненадиле, с обзиром на то да је почетак априла. Метеоролози Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) издали су упозорење за 3. и 4. април за подручје Београда на снег и формирање снежног покривача.

– У другом делу ноћи, сутра ујутро и пре подне очекују се интензивне снежне падавине уз стварање снежног покривача висине од 10 до 20 центиметара у граду, а на Авали, Kосмају и у шумадијском делу периферије и до 30 центиметара влажног снега – наводи су у упозорењу РХМЗ.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept