Početna » СРБИЈА ПРИХВАТА ПРЕПОРУКЕ О ЗАБРАНИ ФИЗИЧКОГ КАЖЊАВАЊА ДЕЦЕ

СРБИЈА ПРИХВАТА ПРЕПОРУКЕ О ЗАБРАНИ ФИЗИЧКОГ КАЖЊАВАЊА ДЕЦЕ

Србија је недавно прихватила препоруке за доношење законске забране физичког кажњавања деце, јачање механизама заштите деце од насиља у свим срединама, унапређење инклузивности у образовању и унапређење општег нормативног оквира у вези са правима детета. Овај значајан корак напред најављен је као део процеса Универзалног периодичног прегледа.

од Паланка данас
0 Коментар

Позитиван одговор организација за права детета

Водеће организације за права детета у Србији, укључујући Мрежу организација за децу Србије, Центар за права детета и Save the Children, поздравиле су прихватање ових препорука. Сматрају да су ове мере кључне за унапређење благостања и развоја деце у Србији.У овом критичном тренутку, где се Србија бори са последицама екстремног насиља у школама и пратец́их накнадних потреса, од суштинског је значаја снажна посвец́еност деци на свим нивоима друштва. Трагични догађаји изазвали су консензус да се мора учинити све да се деца заштите.

Међу прихвац́еним препорукама су унапређење законодавства и борба против насиља у породици, насиља над женама и девојчицама, као и искорењивање дечјих бракова. Ове мере имају за циљ заштиту права деце и стварање сигурнијег окружења за њихов раст и развој.

Универзални периодични преглед (УПР) је механизам који је у надлежности Савета Уједињених нација за људска права. То укључује процену стања људских права у земљи од стране других држава, које дају препоруке за побољшање стања људских права. УПП се одвија у петогодишњим циклусима и ово је четврто учешће Србије у том процесу.

Следећи кораци за Србију

Србија има рок до предстојеће седнице Савета УН за људска права у септембру ове године да одговори на препоруке које првобитно није прихватила током прегледа у мају. Организације за права детета апелују на власти да пажљиво размотре и спроведу ове препоруке како би додатно дали приоритет добробити деце у Србији.

Прихватање препорука о забрани физичког кажњавања деце, унапређењу механизама заштите деце, промовисању инклузивности у образовању и јачању нормативног оквира за права детета показује посвећеност Србије добробити и развоју своје младе популације. За све заинтересоване стране је кључно да сарађују на преточењу ових препорука у конкретне акције и стварању безбеднијег и хранљивијег окружења за децу у Србији.

Шта каже породични закон? ОВДЕ

Нови Породични закон који би требало да нам одговори на питање да ли родитељи смеју физички да кажњавају своју децу, као што је ударање по гузи, или ће овакво кажњавање бити тотално забрањено у нашој земљи, изгледа да ћемо добити ове године.

Kомитет за права детета је дефинисао „телесну” или „физичку” казну као свако кажњавање у коме се користи физичка сила са намером да се нанесе одређени, па макар и најмањи, степен бола или нелагоде. Наведном изменом Република Србија испуњава своју међународну обавезу у вези заштите права детета.

Kомитет за права детета је дефинисао „телесну” или „физичку” казну као свако кажњавање у коме се користи физичка сила са намером да се нанесе одређени, па макар и најмањи, степен бола или нелагоде – то се у највећем броју случајева односи на лупање, шамарање, батинање по задњици, шаком или неким предметом – шиба, прут, каиш, ципела, варјача

Поменута Стратегија објављена је у Службеном гласнику, 3. јуна 2020. године.

Телесно кажњавање детета као васпитно средство представља један од облика физичког насиља над дететом – наводи се у тексту јавних консултација, који стоји на сајту Министарства за бригу о породици и демографији.

– Kомитет за права детета је дефинисао „телесну” или „физичку” казну као свако кажњавање у коме се користи физичка сила са намером да се нанесе одређени, па макар и најмањи, степен бола или нелагоде. Наведном изменом Република Србија испуњава своју међународну обавезу у вези заштите права детета.

Право на заштиту од свих облика насиља представља основно право сваког детета, а утврђено је Kонвенцијом Уједињених нација о правима детета и низом међународних и регионалних уговора у области заштите људских права, које је Република Србија потврдила – наводи се у тексту Стратегије у којој се истиче да спречавање и сузбијање насиља над децом и заштита деце од насиља представљају један од приоритета националне политике Србије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept