Početna » СРБИЈИ ТРЕБА 5000 НОВИХ ИТ ИНЖЕЊЕРА ГОДИШЊЕ

СРБИЈИ ТРЕБА 5000 НОВИХ ИТ ИНЖЕЊЕРА ГОДИШЊЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Члан Управног одбора једне од највећих софтверских компанија у југоисточној Европи Ашецо СЕЕ (АСЕЕ) Дејан Ђокић изјавио је данас да Србији недостаје око 15.000 младих ИТ инжењера у нареде три године како би могла да развје ту делатност и буде конкурентна у свету.

Он је након конференције “Изазови на тржишту ИТ кадра” која је одржана уз Београду рекао да је задатак привлачење 5.000 нових информатичцких инжењере сваке године врло захтеван, јер се домаће фирме за те људе такмче са највећим светским компанијама.

“Према подацима које имамо из 2021. године, у Србији је било око 48.000 људи у ИТ сектору, а у септембру и октобру ће их бити 53.000, од чега две трећине њих ради из Србије за стране компаније”, рекао је Ђокић.

Оценио је да то има својих добрих и лоших страна, при чему је у добре стране убројао то што они не одлазе у иностранство, већ остају овде, заснивају породице, купују куће и станове у Србији, ту троше новац и плаћају порезе.

“Али су они пословно отишли и негде развијају неку другу државу и неке друге програме. Трећина која је остала може да помогне развој ове земље и наше привреде и зато је јако битно да, ако има тих 15.000 људи који могу нама да помогну, треба да се фокусирамо да их у наредном периоду буде још толико”, рекао је Ђокић.

Навео је да је неопходно и повећати улагања у домаћем ИТ сектору са садашњих 730 милиона евра годишње на милијарду евра, а за то не неопходно да се учини све што је неоходно да се ти људи задрже и запосле у домаћим компанијама.

“Ми сада улажемо стотинак евра по човеку. Земље које су сада у ЕУ, када су улазиле имале су улагања од 150 евра. Ми то можемо да остваримо са улагањем од милијарду евра, али за то су нам потребни нови људи”, рекао је Ђокић.

Поновио је да то није могуће уколико нови инжењери раде за странце.

“Ми имамо тренд да нам четворо од петоро младих људи када заврше факултете одлазе у аутсорсинг, односно раде за стране компаније. Моја порука је да ми овде, свако у својој сфери деловања, морамо да урадимо више”, навео је Ђокић.

Прецизирао је да свака домаћа ИТ фирма мора да пружи много више тим инжењерима.

“Морамо да тим људима обезбедимо фер плату, квалитетне услове рада, квалитетне пројекте, план развоја, квалитет живота за њих и њихове породице, а с друге стране и да наша држава уради своје. Мора образовање да има унапређен систем, да што раније те младе људе укључи, заједно с нама, у релане токове и да им “црта“ место на коме ће се наћи за неколико година, како би могли да виде себе овде и да остану да привређију у својој земљи”, поручио је Ђокић.

Истакао је да су многе домаће ИТ компаније почеле да спроводе одређене мере, јер су схватиле да се ова утакмица не игра у београдској, српској или регионалној лиги, већ у европској и светској, зато што наши инжењери раде за велике светске компаније.

“Наш млади човек нас пореди са светским компанијама, што значи да ми морамо младим људима, који имају озбиљна искуства, да обзебедимо фер плате, квалитне пројекте, да раде на сваременим технологијама, да имају јасан план развоја, пријатно радно окружење, сталну едукацију, што се већ ради, приватно здравствено и пензионо осигурање, ресторане у фирмама и друге ствари које младе генерације цене”, навео је Ђокић.

Он је рекао да млад човек који је завршио факултет очекује да ће после годину дана рада да добије значјано већу плату, флексибилно радно време, да ради од куће и да има слободне дане када му то одговора, јер су све то услови које има у страним компанијама.

Ђокић каже да је АСЕЦО, који ради у више од 60 земаља света направио различите пакете понуда за запослене, а да у основни пакет спадају фер плата, занимљиви пројекти, атрактивне технологије, план едукације, одговарајући радни тимови, приватно здравствено осигурање, додатно пензионо осигурање, ресторан у фирми, теретана, масажа…

“Да бисте инжењера који је тек звршио ЕТФ довели до врхунског нивоа треба вам стотинак хиљада евра. То су захтевне ствари које подразумевају озбиљно улагање и планирање и нормално је да очекујете да вам се током година та инвестиција исплати. Зато морате да се бавите тим људима и да они буду задовољни.

Поносан сам што смо у току године добили нових 70 запослених, што значи да смо успели да спречимо одлив људи и да привучемо нове”, нагласио је Ђокић.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept